KАKО ЈЕ ЗАПРАВО УМРО ГАВРИЛО ПРИНЦИП – Да ли је болест била пресудна или сурово мучење у затвору?

Поделите:

Принцип је због злочина осуђен на двадесетогодишњу казну затвора где је и преминуо, 28. априла 1918. године. Неки сумњају да је смрт уследила од последица мучења.

Убиство аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда на Видовдан 1914. године, било је повод за почетак Првог светског рата, а атентатор Гаврило Принцип осуђен је на затворску казну од 20 година, где је зверски мучен, све док није умро у најгорим мукама. Прошло је тачно 100 година од његове смрти.

KО ЈЕ БИО ГАВРИЛО ПРИНЦИП?
Гаврило Принцип се школовао 1914. у Београду, а пре тога у Сарајеву и Тузли. У марту 1914. објављено је да престолонаследник Франц Фердинанд долази у Сарајево у јуну 1914. да присуствује војној вежби аустроугарске војске у околини града. После те вести код Гаврила Принципа и неких његових познаника се јавила замисао да убију Фердинанда.

Српско становништво града је његово појављивање и војну вежбу доживљавало као провокативно, будуц́и да се све то одигравало на Видовдан и недалеко од границе са Србијом. Неки су помислили да су то управо припреме напада на Србију.

Човек чије име сваки Србин зна, Гаврило Принцип, члан организације Млада Босна и извршилац атентата на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, 28. априла 1918. године умро је у затвору у Терзину у Чешкој. Убиство престолонаследника, Аустроугари су означили као повод за почетак Првог светског рата, и напад на Србију.

Принцип је због овог злочина био осуђен на двадесетогодишњу казну затвора, једино из разлога што је био млад за смртну казну, и највероватније је од последица мучења преминуо је у затвору.

Принцип је робијао у затвору у Терезину (Чешка), а највећа мистерија је та, како је умро овај српски херој. Гаврило Принцип био је заточен у самици, где је полагано умирао од глади и болести, пребијан систематски, буквално свакодневно.

Због нехуманих затворских услова, (десна рука му је ампутирана наводно из здравствених разлога) оболео је од туберкулозе и умро је у тамници у граду Терезин у данашњој Чешкој шест месеци пре коначног слома Аустро-Угарске. У влажним целијама, пуним пацова, на голим даскама обитавали су робијаши у злогласном Терезину.

Нешто, што је пре било сплачина него чорба робијашима је дељено сваки трећи дан, а Гаврило Принцип је добијао храну тек сваки пети. Мучен је зверски на разноразне начине. Стављали су га дрвено буре у које је претходно било закуцано мноштво великих ексера, па би га котрљали у таквом бурету док би се велики ексери забадали у Гаврилово израњањено младо тело!Полемике око тога да ли је Гаврило био херој или терориста, воде се и дан данас.

АТЕНАТАТ НА ФРАНЦА ФЕРДИНАНДА
Првобитни план атентата није успео, јер је требало да буде шест извршилаца. Приликом проласка колоне Франца Фердинанда кроз Сарајево, на Видовдан 28. јуна 1914., што је на неки начин била и провокација за српско становништво, четворица учесника у атентату нису урадили ништа. Недељко Чабиновић је бацио бомбу на аутомобил у коме се налазио престолонаследник, али је промашио.

Тек када је колона са Фердинандом касније поново пролазила, Гаврило Принцип је успешно извршио атентат. На суђењу је установљено је Принцип користио оружје белгијске марке Фабриqуе Натионале М 1910 полуаутоматски пиштољ, калибра 7.65×17мм (.32 АЦП) и наводно га је припадницима Младе Босне уручио сам Драгутин Димитријевић Апис.

Упркос томе што са овим инцидентом нису биле повезане званичне власти Kраљевине Србије, већ поједини људи на одређеним положајима, чланови организације „Уједињење или смрт“ или „Црна рука“, Аустроугарске власти су искористиле новонасталу ситуацију да упуте ултиматум Србији.

Српске власти су одговориле позитивно на све тачке ултиматума, осим на једну која је захтевала упућивање аустроугарских истражних органа унутар територија Kраљевине Србије. Ово су власти Аустро-Угарске искористиле да објаве Србији рат, који је убрзо ескалирао у Први светски рат.

 

волим србију

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here