Како су комунисти убили војводу Петра Бојовића (видео)

Поделите:

Војвода Петар Бојовић преминуо је у 87. години живота 19. јануара 1945. у свом београдском стану. Комунистичка контраобавештајна служба преко радија је забранила присуствовање народа сахрани, а леш је на Ново гробље превезен таљигама

Једна од срамнијих страница историје главног града Србије након ослобођења Београда од немачке окупације у јесен 1944. догодила се крајем те године на Врачару, у Трнској 25, адреси јединог живог српског и југословенског војводе Петра Бојовића, учесника у седам ратова и одликованог нашим највећим војним почастима.

Коњички поручник Петар Бојовић

Припадници комунистичке контраобавештајне службе ОЗНА, упали су Бојовићу у стан. Бојовић је упитао незване госте ко су, а они су, спазивши шињел краљеве војске с војводским ознакама, почели да омаловажавају и малтретирају старца.

Његов син Добросав прискочио му је у помоћ, због чега је осуђен на десет година робије, под оптужбом за сарадњу с четницима.

Војвода Бојовић је један од наших изузетних војсковођа који је своју верност отаџбини и круни доказао у свим бојевима и биткама. Он има врло велико срце и још већу душу.
Никола Пашић

Разуларени титоисти су Бојовића најпримитивније вређали и шамарали, газили му униформу и бацали одликовања, након чега је и он ухапшен. У затвору је свакодневно малтретиран, психички и физички, и кући је враћен у видно погоршаном стању. Недуго затим је и преминуо у 87. години.

ОЗНА је јавно преко таласа радио Београда забранила присуство народа на сахрани, претећи драстичним репресалијама свакоме ко се усуди да војводи ода почаст. Заобиђено је и право на сахрану о трошку државе, па је леш Бојовића на ново гробље превезено таљигама. Сахрану у најужем кругу породице будно су надгледале силеџије у кожним капутима.

Пензионисани Војвода Бојовић са својим колегама генералима и адмиралима Краљевине Југославије. Слева на десно: Милан Недић, Милош Јовановић, Петар Бојовић, Љубомир Максимовић, Ђура Докић, Емило Белић, Миливоје Димитријевић и Виктор Викерхаузер

Иако се нисмо слагали и увек сукобљавали, војвода Бојовић је био по мени велики војник и још већи патриота, поникао из наше српске земље.
Живојин Мишић

Да апсурд буде потпун, нове комунистичке власти су исте године поништиле одлуку из 1942. и једној од београдских улица вратили име Војводе Бојовића. Рођен 1858, учествовао је у седам ратова – оба балканска, оба светска, оба са Турцима и у рату са Бугарима. Одликован је најпрестижнијим признањима, међу којима и француском Легијом части (1936), а пензију је 1922. године дочекао на месту начелника Главног генералштаба војске Краљевине СХС.

На почетку Другог светског рата, као једини живи војвода постављен је на место врховног инспектора целокупне војне силе Југославије. У току Априлског рата био је, као једини живи војвода, помоћник врховног команданта пошто је краљ Петар II још увек био малолетан. Након капитулације одредио је себи кућни притвор из кога је 1942. послао писмо подршке „армијском ђенералу, господину Дражи Михаиловићу“.

Војвода Бојовић је ватрени патриота. Он је свој живот посветио својој земљи. Његове главне особине су искреност, пожртвовање и добронамерност. Овај храбри војник је благ. Његов глас, мало потмуо, готово се никад не издиже и његове очи које гледају право у ваше, имају нечег меланхоличног. То је носталгија за отаџбином и жалост за свима онима који су изгинули за њену слободу.
Арчибалд Рајс

Фалсификатима и поједностављивањима склона комунистичка историја након Другог светског рата прећуткивала је његово име, а посебна „омерта“ пратила је гнусан начин на који је скончао. У последњих четврт века, спроведена је делимична рехабилитација Бојовићевог лика и дела.

Опрости нам војводо, и нека ти је лака твоја српска земља.

Марко Николић

Поделите:

4 Коментари

  1. Hm,hmm..novosti,1 jun 2017..” Njegova porodica,dans tvrdi da nije tucen “, Kako to tvrdi bot- -ina, miloslava samardzica,Petar Makjevic…korisnik usluga,pacovskim kanala,,,onomad ga je Den Tana,naglavacke izbacio iz svoje kafane zbog ” siren ja lazi I alarmantnih glasina” medju,patriotima

  2. Nije to “sramota komunista” nego srbskog naroda, jer ti “komunisti” su isto bili Srbi kao i oni drugi (četnici) koji su toliko netrpeljivi bili prema komunistima da su radije se pridružili nerprijateljskim okupatorima (Nemcima) nego da u zajedničkoj saradnji (četnici i partizani) se bore protiv (osvedočenog neprijatelja) Nemaca! Odnos kraljeve vlasti prema Milunki Savić (i još bezbrojnim drugim herojima i mučenicima govori o kraljevoj vlasti i o samom kralju (Aleksandru Karađorđeviću, njegovoj bahatosti, gluposti i lopovskom karakteru) Prema tome, da li je istina (ili ne) “slučaj sa g. vojvodom Bojovićem” je ogledalo narodne civilizovanosti a ne “specijalno” komunističkog režima!

  3. Vas voz je prosao. Evropske vrednosti su distanciranje od komunistickih i nacistickih rezima, a ne od Monarhistickih. Spinovanje ne pomaze. Game, set and match ! Pukli ste, jos to malo sto serete i spinujete na sajtovima koje Putin pomaze ali vi ste na izdisaju. Srbija ide u NaTO i ono sto je Zapad zeznuo 1943 ispravice uskoro.

  4. Komunisti su dakle porazene snage 2 sv rata. Toliki ljudi koji su ziveli pod njim ga sad pljuju. svet je stavio rampu na taj stravicni sistem da se nikad vise ne ponovi. I ti sad pizdo opravdavas ubistvo i prethodno maltretiranje coveka koji je oslobadjao tu zemlju i zbog koga je toliko njih raslo u slobodi. Vi str porazeni. Game over !

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here