КОЧЕВЈЕ… јавности мало познат догађај

Поделите:

КОЧЕВЈЕ… јавности je мало познат догађај – зверства које су половином априла 1945. починили партизани на простору Кочевја у јужној Словенији.

Данима је трајало иживљавање Брозових бандита, у коме је на разне начине убијено око 3500 српских младића, углавном припадника Српског добровољачког корпуса и више стотина четника. Поубијана Српска национална омладина била је највреднији део српства, која је годинама покушавала да се одупре злоделима агената Коминтерне у Србији. Ова „операција“ била је највећа „борбена“ акција словеначких партизана у II Светском рату.

kocevski_rog2Ови „јунаци“ и „ослободиоци“ нису се нарочито истакли у борби против окупатора, али су врло крвожедно прионули на мучко убијање српске националне омладине.

Овај догађај је за време Брозове СФРЈ био најстроже цензурисан, јер тековине револуције, братство и јединство нису дозвољавале да се истина пробије. И данас постоје они који су преживели стрељања. Упознао сам двојицу од њих. Наша емиграција успела је да сакупи готово сва имена пострадалих. Данас на Кочевском рогу постоји дрвени крст, спомен обележје.

Поделите:

5 Коментари

 1. И о Блајбургу се мало зна. хрватска пропаганда измишља неку своју причу, која ко зна колико има додира са истином. Зар не постоји неко српско истраживање: колико је тамо стрељаних, а колико погинулих у борби, и из чијих војски, одн.чијих цивила?

 2. Ко је омогућио словеначким партизанима да побују толику
  Православну србску омладину?
  ”Савезници”, који су их препустили на милоист и немилост, а ови
  лаковерно очекивали да ће их спасити од комуно-фашиста!
  Исто је било ои са Дражом Михајловићем, када му је Краљ Петар,
  као Врховни командант југословенске војске у Отаџбини, а на
  притисак и уцене савезника -ЕНГЛЕЗА – наредио да се предпочини
  Титу и његовим партизанима?!
  Дакле, ”савезници” су издали Православну Србију и Православне
  Србе и препустили на клање од стране католичке/језуитско-масонске гамади!
  Данас су ти ”савезници” – ЕУ, која за АВ -”НЕМА АЛТЕРНАТИВУ”?!
  Ваљда због тога – да заврше недовршено – да докрајче још ово мало
  што је остало од Православне Србије и Православног Србског Народа!

  Драган Славнић

 3. Gospodo, tako je vreme bilo! Toma majmun Nikolić (“četnički vojvoda” ha ha ha, ali ajd’ ne bude!) sedi u SANU sa komunističkim (Titovim) SANUistima, zašto sedi sa njima? i zašto to sa njima ne razčisti?!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here