KOMUNISTI ZATAŠKALI NAJKRVOLOČNIJE ZLOČINE USTAŠA: Činili su takva ZVERSTVA da su ih i nacisti hapsili zbog ratnih zločina

Podelite:

Učiteljica, Dobrila Martinović, poslije rata je dala dragocijenu izjavu Lazaru Lukajiću, koji je napisao i knjigu, koja je zapisana ovako:
“U učionicu je iznenada za vreme časa ušao fratar Miroslav Filipović sa 12 svojih ustaša, oponašajući Isusa Hrista i 12 njegovih apostola. Njega sam odranije dobro poznavala. Poznavala su ga i deca, jer je fratar često prolazio kroz Drakulić, Šargovac i Motike. Bio je obučen u novu ustašku uniformu. Ustaše su stale pored katedre i školske table, okrenuti prema klupama i deci … Zatim je fra Filipović zamolio učiteljicu da izvede iz klupe jedno srpsko dete. Učiteljica, ne sluteći šta će biti, izvela je ljepuškast i urednu devojčicu Radojku Glamočanin, ćerku uglednog domaćina Đure Glamočanina, koji je tada bio u zarobljeništvu u Nemačkoj i na taj način preživeo rat. Fratar je nežno prihvatio dete, podigao ga na katedru i onda počeo polako, natenane, da ga kolje pred ostalom decom, učiteljicom i ustašama. U učionici je nastala panika. Užasnuta deca su vrištala i skakala. A Filipović se smireno i jezuitski dostojanstveno obratio svojim ustašama:

– Ustaše, ovo ja u ime Boga pokrštavam ove izrode a vi sledite moj put. Ja prvi primam sav greh na moju dušu, a vas ću ispovedim i razrešiti svih greha.

Onda je fra Filipović naredio učiteljici da svu srpsku decu izvede u dvorište. Potom je otišao u drugu učionicu, pa je i učiteljici Mari Tunjić naredio da izvede svu srpsku decu. U dvorištu je, na utabanom snegu, ukrug postavio ustaše, pa naredio deci da trče pored njih. Kako koje dete naleti, ustaša ga prikolje i izmrcvari. I sve tako dok sva deca nisu poklana. Za „koljačko krštenje“ ustašama su za prvo klanje najčešće podmetana deca.“

Pripadnici Pavelićeve garde – „Poglavnikov tjelesni zdrug“ i Osmog ustaškog bataljona ubili su hladnim oružjem preko 2.300 Srba (noževima, testerama, šilom…), većinom staraca, žena i đece, jer su vojno sposobni muškarci uglavnom bili u zarobljeništvu.
Počinioce ovog pokolja predvodio je kapetan Josip Mišlov u pratnji petrićevačkog župnika, fratra Miroslava Filipovića, a sve je isplanirao raniji ustaški povjerenik, dr Viktor Gutić. Izvršioci su bili ustaše iz Zagreba i Banje Luke, potpomognuti dobrim dijelom domaćeg hrvatskog stanovništva.

Komunističke vlasti SFRJ su godinama posle rata sakrivale ovaj zločin, kako se ne narušavali ideologiju bratstva i jedinstva jugoslavenskih naroda. Tek 1965. godine u Drakuiću je podignut spomenik sa petokrakom, na kome je naslov bio „ŽRTVAMA FAŠISTIČKOG TERORA“: Isto tako, na spomeniku je umanjen broj žrtava. Pisalo je da je ubijeno 1.400 ljudi, a sakrivena je i nacionalnost žrtava i dželata.
DA SE NE ZABORAVI I NE PONOVI!

 

Nacionalist

Podelite:

1 komentar

  1. “Za „koljačko krštenje“ ustašama su za prvo klanje najčešće podmetana deca.“ – PA niste valjda mislili da bi ti Piceki smeli nekome drugome da izađu pred oči? Skorije pisahu o nekom takvom, strah i ztrepez u Ukrajini… A onda stiglo i objašnjenje: ta spodoba RADI u nekom vojnom zatvoru u Ukrajini…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here