Krajiški vojvoda Trivun Bundalo

Podelite:
Krajiški vojvoda Trivun Trivo Bundalo je bio jedan od vođa Bosansko-hercegovačkog ustanka (1875-1878), odnosno savremenik i saborac drugim srpskim krajiškiim vojvodama, kao što su Petar Popović Pecija (1826-1875), Golub Babić (1824-1910), Pero Kreco (1846-1907), pop Vasilije Kovačević (1844-1896), Trivo Jerković Amelica (1832-1906), pop Jovo Gak i Simo Davidović.

Trivun-Trivo Bundalo (1842-19??), rođen je u Hašanima (danas Krupa na Uni) u srpskoj pravoslavnoj porodici (koja je pripadala bratstvu Bogunovića), od oca Jovana i majke Deve. Poput ogromne većine porodica (sa 36 različitih prezimena) iz bratstva Bogunovića i njegova porodica (Bundalo) imala je Krsnu slavu „Jovanjdan“ (Sveti Jovan Krstitelj).

Nakon izbijanja ustanka u Hercegovini, poznatog pod nazivom Nevesinjska puška, narod samoorganizovano otpočinje ustanak širokih razmjera i u ostalim krajevima Bosne i Hercegovine. Ustanak u Bosni, tačnije u Bosanskoj Krajini počinje nešto kasnije od hercegovačkog, i nije došlo do usklađivanja ustaničkih dejstava u ova dva kraja. U pripremama Ustanka u Bosni se ističu Vaso Vidović, Simo i Jovo Bilbija, Spasoje Babić i Vaso Pelagić. Prva ustanička skupština, poznata kao Jamnička skupština je sazvana na pravoslavni Božić 1875. godine u selu Jamnica. Vođe bosanskog ustanka, početkom juna mjeseca 1876. godine donose Proglas poglavara i vojvoda vaskolikih bosanskih ustanika ujedinjenja Bosne sa Srbijom gdje se iskazuje težnja ka ujedinjenju dvije srpske zemlje, a vođe ustanka ovim Proglasom priznaju vladu iz Beograda za svoju vrhovnu vladu, kao i knjaza Milana za knjaza srpskog naroda u Bosni.

Nakon što bosanske ustaničke vođe proglašavaju jedinstvo sa Srbijom 1876. godine, sljedeće godine izražavaju politički realizam, tražeći slobodu i samoupravu za srpski narod u Bosni, ali i dalje se ne odričući težnji i prava za postizanjem srpskog nacionalnog ujedinjenja. Početkom marta 1878. godine 450 članova ustanka iz Bosne održali su narodnu skupštinu na kojoj su ponovili iste zahtjeve, protestujući protiv odredbi Sanstefanskog mira koji nikako nije išao u korist težnji ustanika, kao i cjelokupnog naroda. U vrijeme rata između Rusije i Osmanskoga Carstva, bosanski ustanici su na posebnoj skupštini u Kravjaku stvorili Privremenu narodnu bosansku vladu. U svom proglasu, skupština je objavila da se Bosna želi ujediniti sa srpskim zemljama, no ako ovo nije odmah moguće, traži se sloboda i samouprava za srpski narod u Bosni, kao i ujedinjenje sa hercegovačkim ustanicima, i stavljanje samog ustanka pod jedno vođstvo.

Na velikoj narodnoj skupštini u Kravjaku, izabrana je prva ustanička vlada, pod imenom Privremena narodna bosanska vlada, koja je imala 14 članova, i po samoj uspostavi izdala je Proglas narodu bosanskome. U Proglasu se, između ostalog, navodi da Vlada osuđuje moguću okupaciju Bosne i Hercegovine, od strane Austrougarske.

Trivun Trivo Bundalo izabran je kao četovođa 29. septembra 1877. godine u privremenu bosansku vladu predsjednika Vladimira Jonina (Rus). Pored Jonina, vladu su činili i njen zamjenik predsjednika Jovo Erceg Skobla (Srbin), te članovi: sekretar Jovo S. Bilbija (Srbin), vojvoda Golub Babić (Srbin), vojvoda Vid Milanović (Srbin), vojvoda Pero Kreco (Srbin), četovođa pop Vasilije Kovačević (Srbin), četovođa pop Jovan Pećanac (Srbin), četovođa Trivun Bundalo (Srbin), četovođa Damjan Đurica (Srbin), četovođa Ilija Šević (Srbin), četovođa Ilija Trivić (Srbin), četovođa Božo Ljuboja (Srbin), četovođa fra Bonaventura-Bono Drežnjak (Hrvat), četovođa Niko Buro (Hrvat) i četovođa Mato Jureta (Hrvat).

List “Golub“ (list za srpsku mladež koji je izlazio u Somboru od 1879. do 1913.),  je 1902. godine objavio tekst o Trivi Bundalu, srpskom vojvodi u Bosansko-hercegovačkom ustanku 1875-1878.

“Golub“, br. 11-12, od 1.6.1902, str. 168.

“Golub“ br. 11-12, od 1.6.1902, str. 169.

Izvor: Vikipedija

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here