Краљевска српска војска улази победнички у Скопље након Кумановске битке

Поделите:

Кумановска битка водила се 23-24. октобра 1912. године, а Срби су одлучном победом над Турцима осигурали контролу над Косовом и Метохијом те одлучили исход борби на македонском ратишту. 26. октобра, на данашњи дан пре 105 година, наша Прва армија умарширала је у престоницу цара Душана — Скопље.

Први балкански рат избио је 8. октобра 1912. године, а битка која је практично одлучила његов исход водила се код Куманова већ 23-24. тог месеца. Срби су до ногу потукли Османлије, а финале боја је било посебно слатко.

У 9:30х другог дана битке Дринска дивизија И позива ударила је на турски центар, Турци су почели да се повлаче, али су се потом вратили на првобитне положаје. Међутим, у нашем контранападу 6. пешадијски пук Дринске дивизије И позива заузео је Зебрњак, брдо које је било кључ турских положаја.

У 15 часова Моравска дивизија И позива улази у ослобођено Куманово, а отоманска војска се повлачи у потпуном. Срби не гоне душмане јер и даље мисле да им је главнина на Овчем пољу.

Упркос томе, ова битка је одлучила исход борби на македонском ратишту: турска Вардарска армија се повукла ка Прилепу, а српска Прва армија умарширала 26. октобра—на данашњи дан пре 105 година—у Скопље, престоницу цара Стефана Уроша ИВ Душана Силног, те одмах почела са припремама за офанзиву ка Прилепу и Битољу.

Два дана касније у Скопље је стигла и Моравска дивизија ИИ позива, Друга армија кренула у помоћ Бугарима који су у опседали Једрене, док су делови Треће армије преко Метохије и северне Албаније пошли пут Драча и Јадранског мора.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here