Лека Дукађин велики српски јунак и војвода Скендербега

Поделите:
Лека Дукађин је био велики српски јунак и војвода Скендербега, његов савременик који је живео у периоду од 1410 -1481. Лека Дукађин је остао је забележен као велики војсковођа, али и велики законодавац, који је својим законом управљао великим бројем српских племена на територији данашње Албаније и северне Црне Горе, и учинио да Срби кроз векове постану највећи симбол отпора турским освајачима. Најпотпунију верзију овог неписаног, усменог средњовековног канона скупио је један фрањевачки монах крајем 18. века, али је тек публикован у 20. веку. Арбанци када желе да истакну да је нешто праведно, кажу „тако је остало од Леке”. Сматра се да је Лека Дукађин био под великим утицајем Душановог законика, када је писао свој Канон, због велике сличности са истим. Данас се превасходно сматра да су Дукађини били Арбанаси, међутим ако се позабавимо лингвистиком речи Kanun Lekë Dukagjinit: Термин kanun долази из грчког “κανών” односно canon, правило; иако се сматра да Leka произилази од Alexander, овај термин заправо представља латинску реч за закон “Lex”; док Duka произилази из речи “Dux” тј. Војвода; Gjini је ништа друго до новосковано албанизовано српско име Јован; Усмено је сачуван арбанизован назив латинскосрпског имена за закон = Kanun Lekë Dukagjinit > Canon Lex Dux Ivan > Правила закона војводе Јована.
Фотографија корисника Историја Срба

На ово надовежимо да прва особа под сличним презименом се помиње 1377. у једном дубровачком документу именом Nicolaus Tuderovich Duchaghi и да према Музаки, грб Дукађина био је бели орао – попут остале српске властеле. Такође Дукађини су имали српску/словенску канцеларију, без помена арбанашког језика. У народној епици, коју је записао Андрија Качић, католички бискуп, помињу се само као родови Дукађинићи, а сапутник Леке Дукађинија у војевању био је Божидар Душмани, који се такође третира као Арбанас као и његов комплетан род.
Лека Дукађин је имао два сина – Николу и Бјелог Павла, од којих је настало неколико племена. Најпознатије међу њима су Бјелопавлићи.

Стога, Арбанци када желе да истакну да је нешто праведно, кажу „тако је остало од Леке” заправо веле “тако је остало од закона”. Чији закон је, то видимо – али зашто наша историографија ћути, као у случају Кастриотића, то не схватамо.

 Историја Срба, ФБ налог
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here