Лист „Црногорац“ 1925: Барски бискупи 900 година носили титулу „српски примас“

Поделите:

Дакле примас српски постоји већ скоро 900 година у Бару. За све ово вријеме од 900 година и поред тога што је Бар потпадао под разним господарима, није се нашао ни један да укине тај назив, него је он увијек блистао као знак негдашње наше славе и величин

Лист „Црногорац“ 3. јануара 1925. године прави осврт на београдски лист „Време гдје се наговјештава укидање барској архиепископији титуле српског примаса или бар да се негова столица измјести у Београд као пријестоницу српског народа.

Београдски лист „Време“ у свом броју од 18 децембра 1924. године под насловом: Једна национална позиција у опасности“, износи да се влада носи мишљу да укине стародревну титулу српског примаса, коју носи наш барски епископ.

Ради значаја горње титуле потребно је, да у кратким потезима овдје изнесемо историјат српског примаса.

За владе краља Михаила господара Зете у другој половини XI вијека, епископ барски добио је титулу примас српски. То је било у времену епохе пењања српског народа ка престижу на Балкану, који је остварен тек сто година доцније под Немањићима.

гром барског надбискупа

Дакле примас српски постоји већ скоро 900 година у Бару. За све ово вријеме од 900 година и поред тога што је Бар потпадао под разним господарима, није се нашао ни један да укине тај назив, него је он увијек блистао као знак негдашње наше славе и величине. У пошљедње вријеме је тај назив био мало пао у заборав до године 1902, када је ондашња црногорска влада са много труда успјела да потврди примаса Србије у лицу архиепископа барског пок. Милиновића.

Чудновито је да пошто разни освајачи тога краја у разним временима нијесу нашли за сходно да укину титулу српског примаса, откуда се сада у Београду породила та идеја да се он укине и одузме та титула архиепископији барској. Оправдање да тако велика титула треба да има сједиште у пријестиници нетачно је. Ми имамо зато много примјера, а примаси немају сједишта у пријестоницама. Тако на примјер: У Паризу није сједиште француског примаса, него у Лиону, У Њемачкој не сједи примас њемачки, већ у Салцбургу у Аустрији, нити у Пешти угарски већ у Острогану, варошици од свега 18000 душа. Тако исто наш Бар носи приматску титулу, а не ни Београд ни Загреб, јер ју је Бар носио и онда када је пријестоница била у Скадру.

Дакле столица примаса српскога мора бити у Бару, а не у Београду.

 

IN4S

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here