Лист ,,Вјесник“ 1915: Бокељи, поносни српски синови, жртвоваће и своје животе за ослобођење српског народа

Поделите:

Долазак Бокеља добровољаца са привременог рада у Америци да би се придружили војсци Црне Горе у Првом свјетcком рату ,,Вјесник” је најтоплије поздравио истичући како је српска војска добила појачање у виду младих и снажних српских родољуба из Боке Которске, у којима се, како се додаје у тексту, препознавала ријешеност да јуначки порази непријатеље Срба

Ономад су приспјели на Цетиње из Америке и осталих српских страна свијета многобројни Бокељи. Довела их је и скупила родољубива жеља да ступе у редове црногорске војске и да свој живот жртвују за ослобођење српског народа. Најтоплија вам хвала, дјецо, што сте дошли да са својом драгом браћом Црногорцима и осталим Србима, поткријепите наше борбене редове и испуните најтежи, али најдостојнији дуг према нашем много намученом народу, чији сте врсни синови, писао је цетињски лист ,,Вјесник“’ 1915. године.

Долазак Бокеља добровољаца са привременог рада у Америци да би се придружили војсци Црне Горе у Првом свјетcком рату ,,Вјесник“ је најтоплије поздравио истичући како је српска војска добила појачање у виду младих и снажних српских родољуба из Боке Которске, у којима се, како се додаје у тексту, препознавала ријешеност да јуначки порази непријатеље Срба.

,,Вјесник“ је описао и срдачну добродошлицу коју су Срби из Црне Горе, прије свега сам краљ Никола, приредили Србима из Боке.

– Прекјуче поподне скупили су се у великом броју пред Краљевим двором. Његово величанство краљ изашао је међу њих, бурно поздрављен. Господар их је примио веома топло. Рекао им је да се веома радује њиховом доласку, овим ријечима је цетињски лист описививао дочек Бокеља.

Лист ,,Вјесник“ 1915

У тексту се додаје да је краљ Никола увјерен да је Србе из Боке Которске довела неодољива љубав према домовини и да их у томе ни дуг и тежак пут није могао спријачити. Краљ је поручио да Бока и Црна Гора сачињавају везу истих осјећања и идеала.

– Тој вези предано су служили, настави краљ, сви моји преци који Црну Гору нису раздвајали од Боке, прикупљајући око себе и подједнако грлећи синове једне и друге. Храмови, светилишта и зборна мјеста вазда су били и светиња Бокеља. Данас се то, као икада, потврђује кад је куцнуо давно очекивани и од пјесника предсказани час свете борбе за остварење снова наших старих, цитирао је лист краља Николу у свом обраћању бокешким добровољцима.

* Вјесник је излазио на Цетињу два пута недељно као наставак Цетињског вјесника. Задржао је његову нумерацију бројева и годишта. Од 1914. године излазио је као дневни лист.

 

ИН4С

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here