ЛУКАВСТВО: Да ли сте чули за подвиг Ахмеда Адемовића, ромског војника и трубача из Лесковца у победи Срба код Куманова 1912. године?

Поделите:

Крај дуготрајне владавине Турака на Балкану везује се за победу Срба код Куманова 1912. године у Првом балканском рату, а заслуга за бриљантни подвиг приписује се и Ахмеду Адемовићу, ромском војнику и трубачу из Лесковца.

У тренутку када се битка ломила Ахмед се ушуњао у позадину турске војске и одсвирао, по слуху, њихове трубне знаке за повлачење. Збуњена турска војска која је у том тренутку била у силовитом налету, почела је да се повлачи. Онда је опет, неопажен, прешао назад, међу српске трупе и одсвирао сигнал за јуриш.

Kraj dugotrajne vladavine Turaka na Balkanu vezuje se za pobedu Srba kod Kumanova 1912. godine u Prvom balkanskom ratu,…

Posted by Radioaktivni Komarac on Понедељак, 28. септембар 2020.

Његов подвиг је био један од кључних фактора за српску победу у овој бици. Овај Ахмедов подухват се изучавао и на војним академијама. Српска војска је нанела Турцима пораз и отворила пут за надирање долином Вардара.

Управо за овај подвиг, Ахмед је одликован Карађорђевом звездом. А његов подвиг који је био толико једноставан завршио је у уџбеницима на француским и руским војним академијама као позитиван пример лукавства обичног војника.

https://www.facebook.com/radioaktivni.komarac/

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here