Мрачна Историја Београда: Овим делом српске престонице текле су реке крви!

Поделите:

Кад идете од Карабурме ка Вишњичкој Бањи, угледаћете доминантне димњаке бројних циглана. То је Роспи ћуприја, можда и најнеобичнији део Београда.

Кад идете од Карабурме ка Вишњичкој Бањи, угледаћете доминантне димњаке бројних циглана. То је Роспи ћуприја, можда и најнеобичнији део Београда.На територији београдске општине Палилула налази се Роспи ћуприја.

Улица и једно од насеља српске престонице налази се на десној обали Миријевско потока. Граничи се са Карабурмом, Ћалијама и Вишњичком Бањом. Ово је најнижа тачка ужег дела града, с обзиром на то да се налази на надморској висини од свега 66 метара.

Роспи ћуприја је стамбено насиље, али је најпознатија по низу циглана које заузимају знатан простор и чији димњаци доминирају овим крајем.

Келтски Скордисци основали су Сингидунум у 3. веку пре Христа, а на локалитетима Роси Ћуприје пронађена је некропола из тог периода, са вредним артефактима који су припадали њиховим ратницима.

Међутим, порекло имена овог дела града веома је занимљиво.

Роспи ћуприја потиче од отоманско-турског израза rospı(lı) köprü („мост роспија“ тј. курви).

Судећи према легенди, ту су наводно убијане жене из харема високих турских достојанственика које су оптужене за неверство. По другој теорији, заиста је постојао неки мостић, а подигла га је нека блудница („роспија“) како би искупила грехе.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here