Na današnji dan 1927. umro je serdar Janko Vukotić

Podelite:

Janko Vukotić bio je divizijar (1914), predsjednik vlade, vojni ministar (1905, 1913) i načelnik štaba Vrhovne komande (1913) Kraljevine Crne Gore, general-ađutant kralja Nikole i armijski general (1926), član Vojnog saveta i ađutant kralja Aleksandra Karađorđevića u vojsci Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.

Punu vojnu afirmaciju dostigao je u balkanskim ratovima.

U Prvom balkanskom ratu Janko Vukotić komandovao je Istočnim odredom, posebno se istakavši u operacijama u Sandžaku i Metohiji, pa je ubrzo postao načelnik štaba Vrhovne crnogorske komande.

U Drugom balkanskom ratu predvodio je Crnogorsku diviziju u okviru Prve srpske armije protiv bugarskih snaga. Crnogorska divizija osvojila je položaje na liniji Pasadžikovo – Kalimanci i uspješno sadejstvovala jedinicama Srpske vojske u Bregalničkoj bici, prihvatajući odlučujuću borbu protiv Bugara. U Prvom svjetskom ratu bio je načelnik štaba Vrhovne komande Crnogorske vojske i komandant Hercegovačkog odreda i Sandžačke vojske. Izbijanjem na Jahorinu i Pale jedinice Sandžačke vojske kojom je komandovao serdar Janko i jedinice Užičke vojske ugrozile su bok i pozadinu Austrougara na Drini.

Veliki uspjeh Janko Vukotić postigao je u toku povlačenja srpske vojske preko Crne Gore i Albanije. Tada je Sandžačka vojska u sadejstvu sa snagama Prve srpske armije uspjela da održi 500 km dugačak front i u natčovječanskoj borbi kod Mojkovca zaustavi i odbaci neprijateljsku ofanzivu. Na taj način je omogućeno nesmetano povlačenje srpske vojske prema lukama na Jadranskom moru. Jedno vrijeme poslije Mojkovačke bitke, proveo je u zatvoru Boldogason kao zarobljenik.

S obzirom na to da nije imao muškog potomka stasalog za boj, proslavljeni vojskovođa je u sve okršaje uvijek, kao najbližeg saradnika, vodio svoju kćerku jedinicu Vasiliju, koja je prije toga završila Institut ruske carske porodice na Cetinju.

Izvor: IN4S

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here