Na strani Srba u velikom ratu borili su se neočekivani saveznici

Podelite:

Tokom Prvog svetskog rata sklapana su neka savezništva koja su dotad bila nezamisliva običnom čoveku.

Kako su naši preci ratovali rame uz rame sa Vijetnamcima, koji su stvarno došli da se uz Srbe bore na Solunskom frontu, a na istoj strani tadašnje „borbe dobra i zla“, kako su članice Antante nazivale rat sa Centralnim silama, nalazili su se i pravi Indijanci.

Otkud Indijanci u Velikom ratu? Velike sile imale su posede na većem broju kontinenata, bilo da su u pitanju kolonije (poput nemačkih u vidu Kameruna, Tanzanije i drugih, ili francuskih kao što su bile Gana, Kenija i ostale), bilo dominioni koji su priznavali vlast britanske krune. Kanada je bila jedna takva država, uz Australiju i Novi Zeland, a u Kanadi je bilo i ostalo mnogo domorodaca. Uostalom, po nekim procenama, Indijanaca iz plemena Kri i danas živi oko 200.000 u ovoj severnoameričkoj državi.

Kada je kanadska vlada, na poziv Velike Britanije da se uključi u rat, odlučila da pošalje svoje trupe, mnogima koji nisu bili belci rečeno je „da se ne prijavljuju, ovo je rat za nas belce“, pa je tako tek 1915. dopuštena i domorodačka jedinica. Nju je činilo 3.500 upravo Kri indijanaca, koji su poslati na evropski front, ali tek nakon što su ih ispratili njihovi preci. Tako su i nastale porodične fotografije na kojima se vidi kako su, svako u svojoj uniformi, okupljene i stare poglavice, tada već deke, i mladi Indijanci u modernim uniformama. Prethodne generacije ispraćale su nove u rat, a oni mlađi bi uzimali zavet da pretke ne obrukaju.

A dok su Indijanci mahom učestvovali na Zapadnom frontu, Vijetnamci su se kao deo francuskih kolonijalnih snaga borili zajedno sa Srbima na Solunskom frontu. U to vreme Vijetnam se nije tako zvao, već Anam, pa su Anamiti „tiraljeri“ (laka pešadija) upravo sa našim precima činili deo savezničkih snaga koji su pokušavali da probiju austrougarsko-nemačko-bugarski bedem od 1916. do 1918.

Ukupno su 23 države učestvovale u Velikom ratu, dotad najvećem u ljudskoj istoriji, ali zbog brojnih kolonijalnih ili političkih razloga granice su se od tada prilično menjale, pa je iz sadašnje perspektive rat zahvatio više od 50 aktuelnih zemalja.

Ratni vihor odneo je 17 miliona života, od kojih sedam miliona civilnih, a više od 20 miliona ljudi bilo je ranjeno. Te brojke, i pored nekih „prijateljstava za večnost“, najveća su i opomena tog vremena.

Iz celog sveta – Saborci kod Soluna

Božićna čestitka za 1916. napravljena kod Soluna spojila je u jednu fotografiju tadašnje saborce: Grka, Britanca, Srbina, Italijana, Alžirca, Indijca i vojnika Kraljevine Crne Gore (gornji red), te Vijetnamca, Rusa, Francuza i Senegalca (donji red).

Nestvarno – Američki marš u Rusiji

Zajedničkih, savezničkih napora nije bilo baš na svakom kutku ove planete, ali tamo gde ih je bilo delovali su zaista nestvarno tadašnjem čoveku. Tako su Britanci, Amerikanci i ruski „dojučerašnji neprijatelji“, Japanci, marširali kroz Vladivostok pružajući podršku belogardejcima ne bi li carska Rusija ostala u ratu.

Blic

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here