НАЈБОЛЕСНИЈА ПОРОДИЦА У ИСТОРИЈИ: Уживали су у инцесту и оргијама, а од лудила нису спасли ни СОПСТВЕНУ ДЕЦУ

Поделите:

Петсто година након њихових смрти, Борџије су и даље синоним за разврат и корупцију, а чак су инспирисали и снимање телевизијске серије 2011. са Џеремијем Ајронсом у главној улози. Сада је аутор Пол Стратерн објавио фасцинантну нову књигу о успону и паду Борџија.

У исто време док су у рененсансној Италији цветале уметност и култура – захваљујући Леонарду да Винчију, Ботичелију и Рафаелу, Борџије су подизале нивое изопачености у земљи.

Отац породице, Родриго Борџија, био је пореклом Шпанац и дуго је служио као кардинал. Kад је 1492. умро папа Иноћентије, Родриго је одлучио да ништа не препусти случају. Послао је мазге натоварене сребром да подмити кардинале чији су му гласови требали да испуни своју амбицију и постане папа Александар ВИ.

Ренесансни кардинали су живели раскошно попут краљева – ишли су у лов, коцкали се, одржавали банкете и гомилали богатство. Такође су игнорисали своје завете о скромности и честитости и у време кад је постао папа, 60-годишњи Родриго већ је имао гомилу деце са различитим женама.

Без прикривања је своју породицу преселио у Ватикан, укључујући своју 14-годишњу љубавницу Ђулију Фарнезе и четворо омиљене деце – Чезара, Хуана, Лукрецију и Хофреа.

Очева љубимица

Лукреција, очева љубимица, удала се у 13-тој години за удовца Ђованија Сфорцу, владара Пезара. Лукреција је била лепотица, са валовитом црвеном косом и порцеланским теном, али ју је након четири године брак Сфорца изненада напустио и побегао у Рим, очигледно у страху за сопствени живот.

Није познато шта се догодило међу њима. Један траг може пружити то што се Сфорца побунио кад је папа затражио поништење брака на основу његовог неконзумирања. Сфорца је рекао да је “упознао своју жену безброј пута, али да ју је папа одвео од њега ни због чега другог него да сам спава са њом”.

Многи су веровали да је Родриго заиста спавао са својом ћерком и да су Лукреција и Чезаре такође били љубавници. Стратерн у својој књизи “Борџије: Моћ и богатство” наводи да није могуће бити сигуран у то, али указује да је породица изгледа уживала у сексу као у рекреацији и да су често виђани како се милују у јавности.

Лукреција Борџија је 1497. имала свега 17 година и била је удата, кад је почела да “шврља” са Педром Kалдероном, папским коморником. Пар је био толико индискретан да је Лукреција отерана у самостан, а несрећни Педро завршио је плутајући у реци Тибар у Риму, тела завезаног и избоденог.

Сумња је пала на Лукрецијиног брата Чезара. Kако се говоркало, његов мотив за убиство Педра није била жеља да одбрани сестрину час, већ инцестуозна љубомора. Говорило се чак да је Kалдерон убијен док се очајнички држао за огртач папе Александра ВИ, који је био отац Чезара и Лукреције. Наравно, злочин није никад решен.

Ђаволи са лицима анђела

Борџије су свакако биле склоне оргијама и дељењу партнера – и Чезаре и његов брат Хуан имали су аферу са Санчијом од Арагона, женом њиховог брата Хофреа. Kад је Хуан избоден и бачен у Тибар, Чезаре се опет нашао као главни осумњичени.

Kако наводе његови савременици, Чезаре је био “најзгоднији мушкарац у Италији”. Иако је уживао у лепом одевању, забавама и женама отац га је именовао за бискупа Памплоне у 15-тој години, а за кардинала у 18-тој. То је све био део његовог плана да претвори папинство у династију Борџија и уједини Италију са породицом на лидерској позицији.

Чезаре је био окрутан и крвожедан. Његов појам забавног поподнева је био да стоји на балкону са Лукрецијом изнад затворског дворишта и гађа затворенике својим самострелом. Био је бруталан и према својим непријатељима – кад се један сатирист нашалио на његов рачун он му је одсекао језик и заковао га за његову откинуту руку. Након пет година дао је оставку на место кардинала (први пут у историји) и окренуо се ка војсци.

Чезаре је био бруталан војник и лукави тактичар. Оформио је савез са француским краљем Лујом XИИ и створио државу у централној Италији да њоме влада, на очево одушевљење. Али је наставио да злоставља и волео је да се облачи у црно, а понекад је стављао и црну маску.

Један од његових најпознатијих чинова је опсада града Форли, којим је владала Kатерина Сфорца, једина жена владарка у Италији и рођака Лукрецијиног првог мужа. Након 10 дана Kатерина је ухваћена и заточена у Чезареовој спаваћој соби. Покушала је да побегне, након чега је бачена у затвор. На крају је пуштена, али никада није открила шта се десило између ње и Чезареа.

– Kад бих могла нешто да напишем запањила бих свет – рекла је умирући.

Неславан крај породице
Међутим, с колико год жена да је био Чезаре је био опседнут сестром Лукрецијом, па је 1500. наредио командантну своје гарде да уђе у спаваћу собу у којој је Лукреција спавала са својим другим супругом и задави га. Ово није било само елиминисање ривала већ и застрашивање непријатеља.

Иако је Лукреција жалила за својим мужем, брзо је опростила брату. Завршила је као војвоткиња од Фераре, угледни патрон уметности. Упркос гласинама нема много доказа да је она икад отровала било кога.

Што се тиче Чезареа, његово царство није наџивело очеву смрт. Без папине подршке непријатељи су га ухватили. Побегао је, али је умро на бојном пољу 1507, прободен од стране три витеза које није ни познавао.

Родригов наследник, папа Јулије II, наредио је по цени изопштења да нико више не сме да говори нити мисли о Борџијамa

Blic

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here