Најстрашнију вест у својој историји Србија је добила у ТЕЛЕГРАМУ! У њему су писале само ОВЕ ДВЕ РЕЧЕНИЦЕ

Поделите:

Само неколико реченица које је обичном поштом стигло у Србију у смирај 28. јула 1914. године било је довољно да цео тада познати свет окрене наглавачке. Погледајте шта је тачно писало у овом страшном писму.

После ултиматума који ниједна оновремена држава није могла да прихвати, а да при том не изгуби своју независност, и крајње попустљивог одговора Србије који је међу савезницима дочекан са одобравањем и као доказ крајње дипломатске вештине, 28. јула, пре тачно 102 године, у обичном телеграму, поштом, Аустроугарска монархија објавила је рат Србији.

Овај догађај, коначно је прешао границу без повратка и свет гурнуо у четворогодишње крвопролиће које је Србији донело победу, али и однело генерације младих и преко трећине становништва – изгинуло је или помрло због епидемија више од 1.100.000 људи, 450.000 војника и 650.000 цивила, што је било око 26 одсто становника Kраљевине Србије.

Аустроугарска објава рата по начину на који је стигла представљала је преседан. Никада раније у историји ратовања једна земља није објавила рат другој поштом, у обичном телеграму који су сви могли да прочитају.

Две реченице које су изазвале крвопролиће
“Пошто Kраљевска српска влада није дала задовољавајући одговор на ноту, коју јој је предао аустроугарски посланик у Београду, 23. јула 1914. године, царско краљевска влада налази за потребно да сама да задовољење својим правима и интересима и да ради тога прибегне оружаној сили. Аустроугарска сматра, дакле да се од овога тренутка налази у ратном стању са Србијом.

Министар спољних послова Аустроугарске гроф Бертхолд”

Због необичног и суровог начина на који је стигла аустроугарска нота многи нису поверовали у њену аутентичност. Зато се у поподневним часовима догодио још један преседан – Политика је на насловној страни објавила погрешну вест! У ванредном издању које је бесплатно дељено Београђанима преко целе прве стране је писало: “Рат није објављен”.

А онда је пала ноћ… Аустроугарска војска почела је да бомбардује Београд. Први меци су испаљени на Сави, у данашњој Савамали. Напад је трајао наредних шест дана и ноћи, а свет је неповратно хрлио ка отпочињану највећег ратног сукоба до тада.

Објава рата покренула је механизам низа тајних и јавних споразума који су постојали међу светским силама широм Европе. Русија је још 28. јула наредила мобилизацију, а на ово је реаговала Немачка која је 1. августа објавила рат Русији. Два дана касније, у рат је ушла Француска, као руска савезница, а затим и Британија.

Први светски рат могао је да почне.

 

Dnevno

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here