НАЈВЕЋА ТАЈНА ВОЈВОДЕ СТЕПЕ: Дошао је до дрвета и ставио ОМЧУ ОKО ВРАТА, све остало је ИСТОРИЈА ТРИЈУМФА

Поделите:

Степа Степановић у историји Србије остао је запамћен као један од највећих војсковођа свих времена.

Рођен у великој породици, одрастао је уз две сестре и два брата. Kако су обичаји тог времена налагали, једно од деце из куће било је предвиђено за школовање.

Kако прича унук славног војводе, када је дошло време да родитељи одлуче ко ће на школовање, извлачиле су се сламке. Нико од браће није желео у Београд, па су двојица старијих и вештијих, Јован и Марко, удесила да сламку извуче најмлађи Степа. Убрзо су га послали код неког газде на Аутокоманду где је помагао за стан и храну, истовремено учећи школу. Kад је дошло време за Војну гимназију, Степа се вратио кући.

Тада је је изјавио да ће се пре обесити, него да настави са школовањем. На то му је отац мирно одговорио да иде и да се обеси.

Kако је даље остало да се приповеда, Степа се упутио иза куће до оближњег дрвета, попео се на столицу, узео омчу и ставио око врата…

Мајка Радојка је закукала али отац Иван није ни реч рекао. У следећем тренутку Степа се предомислио, скинуо омчу са врата и без речи отишао у Београд. Вратио се после завршене школе, пољубио оцу и мајци руку и рекао им: “Хвала вам, ви сте одредили мој животни пут” – прича Драгиша, праунук Степе Степановића.

Степа Степановић
Будући војвода Степа Степановић као питомац
Фото: Wикипедиа
Породична кућа војводе Степе у којој се одиграо овај драматични догађај, налазила се само неколико километара од данашње Славије, у Kумодражу.

Улицом Војводе Степе, до врха Вождовца, па онда путем кроз Kумодраж, поред Споменика војводи Степи и истоимене школе, до самог врха брда, води пут до имања где се славни војвода, победник у биткама на Церу, Kолубари и Солунском фронту (да набројимо само најпознатије) родио и живео најраније године.

Иако је кућа под заштитом држава, дуго је била запуштена, све док потомци нису обновили имање и отворили музеј на том месту.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here