Навршава се 76 година од усташког покоља Срба у селу Корита

Поделите:

У ноћи између 3. и 4. јуна 1941. године усташе су у селу Корита, општина Билећа, убиле више од 130 Срба, мјештана овог и околних села, и бациле их у Корићку јаму.

Корићка јама
Корићка јама

Кости корићких мученика извађене су 1953. године, када је на основу 180 пронађених лобања установљено да је број жртава Корићке јаме био знатно већи.

Најстарија жртва те страшне ноћи био је осмадесетогодишњи Јевто Сворцан, док је најмлађи био четрнаестогодишњи дјечак Коста Глушац, који је једини пружао отпор зликовцима над јамом, подсјећају из Српског националног друштва „Пребиловци“.

Међу страдалнима највише је било чланова породица Сворцан, Бјелица, Старовић, Тркља, Шаровић, Шакота, Глушац, Рогач, Јакшић, Думнић, Ковачевић, Курдулија, Коснић, Милошевић, Миловић, Носовић и Радан.

Злочинци су били прве комшије, муслимани из Фазлагића Куле, код Гацка, под вођством усташког повјереника Хермана Тогонала и гатачког хоџе Мухарема Главинића.

Мјештани села Корита нису очекивали од својих комшија такав злочиначки и садистички порив за уништавањем свега што је српско.

Извор: Срна

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here