НЕЋЕШ ДА СЕ ЖЕНИШ – ПЛАТИ? Како је Србија пре 180 година кажњавала нежење

Поделите:

У настојању да се избори са белом кугом, свака држава покушава да низом одредби и закона стимулише жене и мушкарце да заснивају породице. Србија је, веровали или не, пре 180 година, за време кнеза Милоша Обреновића имала закон који је мушкарцима који су бежали од брака ударао прописно по џепу због начина на који су живели.

Пре, безмало два века, кнез Милош закључио је да бела куга озбиљно прети народу Сербском, како је речено тада. Водећи се логиком – ако нема народа, нема ни над киме да се влада, кнез се одлучио за драстичне мере и 1839. године поставља Бећарски закон.

О чему се заправо радило?

Како би се повећао наталитет и бројчана вредност Србаља, ваљало је ударити по нежењама и вагабундима, односно мушкарцима који су од брака и породице бежали „ко ђаво од крста“, били „без самосталних послова“ и „јурили сојке“ по Београду. Да би наставили са оваквим животом, морали су да плате позамашан данак од 1406 гроша годишње, што је за то доба била поприлично висока свота новца.

Међутим, настојању кнеза да искорени белу кугу и упркос Бећарском закону многи су мушкарци ипак одлучили да се држе паролекоја је била популарна у то доба, а гласила је „да је жена добра и Бог би је имао“.

О томе сведоче кнежеви писари који бележе да је у првој години од доношења закона чак 2764 Београђана платило овај намет. Ваља узети у обзир да је Београд тог доба имао нешто мање од 69.000 становника што значи да је процентуално велики број мушкараца радије бирао момачки него онај мирнији, брачни живот.

Овај закон био је на снази све до 1864. године и четврт века пунио касу Кнежевине.

Блиц

Поделите:

1 коментар

  1. ТО БИ СЕ, ОПЕТ, СВЕЛО НАЈВИШЕ КАО НАМЕТ НА СИРОТИЊУ

    Безвесно и неправедно. Зашто и како да плати нежења ако човек не може да нађе девојку која би се удала за њега. То би имало смисла само уколико нежења има избор и може да нађе удавачу, а он одбије женидбу зато што не жели обавезу. Овако, све ви се опет свалило на сиротињу. Сирот човек тешко данас може да нађе девојку за женидбу зато што оне углавном хоће богате младожење да би могле да уживају у брају без рада и обавеза. Девојке данас веома ретко и тешко пристају да се удају за сиромашне момке, па би значило да би ти сироти момци били још кажњени новчано што девојке нееће да се удају за њега.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here