Nevidljiva crkva u selu Paklenje kod Baljevca na Ibru

Podelite:

Nedaleko od lokalnog groblja u selu Paklenje kod Baljevca na Ibru (opština Raška), arheolozi Narodnog muzeja u Kraljevu otkrili su ostatke neobične i u ovom kraju jedinstvene crkve, potpuno ukopane u zemlju, o čijem postojanju doskora ništa nisu znali ni meštani Paklenja, niti arheolozi koji su istraživali ovaj deo doline Ibra.

Crkva ukopana u zemlju, selo Paklenje, Boljevac kod Ibra (opština Raška), izvor fotografije: FB stranica Nevidljiva crkva, Baljevac na Ibru

Krov crkve, sagrađen od opeke povezane specijalnim malterom, bio je ravan sa tlom i zakamufliran zemljom, travom i mahovinom, sumnjali smo da ima nečega ispod, ali nismo slutili da je to bila crkva – kaže jedan od meštana Paklenja.

Stručnjaci veruju da se radi o jednoj od takozvanih skrivenih ili nevidljivih crkava, kakve su građene u tursko doba kada je hrišćanima bilo zabranjeno da se okupljaju, da grade bogomolje i mole se Bogu. Ovaj deo Srbije, dolina Ibra i Stari Ras, poznati su po minijaturnim crkvama. Samo u dolini Ibra postoji oko 20-ak objekata, u narodu poznatih kao crkve preletačice.

Stećak, Izvor fotografije: FB stranica Nevidljiva crkva, Baljevac na Ibru

Stećak, Izvor fotografije: FB stranica Nevidljiva crkva, Baljevac na Ibru

Fotografije samog nalazišta, kao i ostalih pronađenih stećaka možete pogledati na fejsbuk stranici: Nevidljiva crkva, Baljevac na Ibru

Turci su bili nešto velikodušniji, pa su žiteljima pojedinih sela davali nemogući rok od samo jednog dana ili jedne noći da sagrade bogomolju. Tako je, primera radi, jedne noći nikla i crkva Marinica u Dojinovićima kod Novog Pazara u koju mogu da stanu samo sveštenik i još dvojica vernika. Crkva u Paklenju najverovatnije je građena tajno i bez saglasnosti Turaka.

Crkva je malih dimenzija, dužine pet, širine tri metra, završava se polukružnom apsidom, u oltarskom prostoru opekom je bila sazidana i časna trpeza, sada kada smo je otkrili i raščistili slede dodatna ispitivanja,posle kojih će se verovatno doći do nekih novih saznanja o ovom neobičnom i retkom spomeniku naše istorije.

 

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here