Незаборавне поруке Арчибалда Рајса

Поделите:

Др Арчибалд Рајс (1875-1929) био је публициста и професор универзитета у Лозани. На позив Владе Краљевине Србије, 1914. године дошао је у Србију да би истраживао злочине Аустроугарске, Немачке и Бугарске војске над цивилним становништвом. Као завештање српском народу оставио је рукопис „Чујте Срби” са упутством да се она објави после његове смрти. (Прво издање објављено је 1930, друго 2007, а треће 2011. године.) Пошто је немогуће издвојити главне поруке књиге, потписани оцењује најцелисходнијим да цитира само кратак Рајсов увод књиге, како би се указало на њен садржај и заинтересовао читаоца да ову изузетно значајну књигу за Србе прочита, како би схватио њену непроцењиву вредност.

Велики хуманиста Арчибалд Рајс у уводу вели: Био сам с вама када сте били у невољи. Делио сам с вама те патње и, да бих то могао, жртвовао сам свој сјајни живот и лепу каријеру која је много обећавала. Заволео сам вас, јер сам на делу видео ваше људе из народа у биткама и пресудним тренуцима, када се препознаје истински карактер неке нације. Заволео сам вас и због жртава које сам ради вас поднео, јер за људе и ствари се утолико јаче везујемо уколико нас то везивање кошта жртвовања.

Видео сам вам, међутим, и мане, мане које су се ужасно исказале после рата. Неке ваше мане ће, ако их не отклоните бити погубне по вашу нацију. Не бих вам био пријатељ ако не бих викао ’чувајте се’ и ако вам не бих, уз врлине које су истинске и лепе, указао као у огледалу на ваше лоше стране. Нећу сакрити од вас ништа битно од оног што сам видео, јер прави пријатељ није онај који вам ласка, већ онај који вам каже истину.

Међутим, нећете имати то огледало у рукама док сам ја у животу. Наћи ћете га у мојим списима и чинићете с њима штогод будете хтели. Или ћете прочитати, замислити се над садржајем и из тога извући корист, или ћете их, пак презрети, па ће онда она ваша истинска српска душа, душа ваших хајдука и јунака ратова за ослобођење, нестати из ваших простора.

То ће бити последња услуга коју могу да вам учиним.

Београд, 1. јун 1928. године. Р. А. Рајс.”

Љубомир Ив. Јовић,
пензионер, Нови Београд

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here