Nezaboravne poruke Arčibalda Rajsa

Podelite:

Dr Arčibald Rajs (1875-1929) bio je publicista i profesor univerziteta u Lozani. Na poziv Vlade Kraljevine Srbije, 1914. godine došao je u Srbiju da bi istraživao zločine Austrougarske, Nemačke i Bugarske vojske nad civilnim stanovništvom. Kao zaveštanje srpskom narodu ostavio je rukopis „Čujte Srbi” sa uputstvom da se ona objavi posle njegove smrti. (Prvo izdanje objavljeno je 1930, drugo 2007, a treće 2011. godine.) Pošto je nemoguće izdvojiti glavne poruke knjige, potpisani ocenjuje najcelishodnijim da citira samo kratak Rajsov uvod knjige, kako bi se ukazalo na njen sadržaj i zainteresovao čitaoca da ovu izuzetno značajnu knjigu za Srbe pročita, kako bi shvatio njenu neprocenjivu vrednost.

Veliki humanista Arčibald Rajs u uvodu veli: Bio sam s vama kada ste bili u nevolji. Delio sam s vama te patnje i, da bih to mogao, žrtvovao sam svoj sjajni život i lepu karijeru koja je mnogo obećavala. Zavoleo sam vas, jer sam na delu video vaše ljude iz naroda u bitkama i presudnim trenucima, kada se prepoznaje istinski karakter neke nacije. Zavoleo sam vas i zbog žrtava koje sam radi vas podneo, jer za ljude i stvari se utoliko jače vezujemo ukoliko nas to vezivanje košta žrtvovanja.

Video sam vam, međutim, i mane, mane koje su se užasno iskazale posle rata. Neke vaše mane će, ako ih ne otklonite biti pogubne po vašu naciju. Ne bih vam bio prijatelj ako ne bih vikao ’čuvajte se’ i ako vam ne bih, uz vrline koje su istinske i lepe, ukazao kao u ogledalu na vaše loše strane. Neću sakriti od vas ništa bitno od onog što sam video, jer pravi prijatelj nije onaj koji vam laska, već onaj koji vam kaže istinu.

Međutim, nećete imati to ogledalo u rukama dok sam ja u životu. Naći ćete ga u mojim spisima i činićete s njima štogod budete hteli. Ili ćete pročitati, zamisliti se nad sadržajem i iz toga izvući korist, ili ćete ih, pak prezreti, pa će onda ona vaša istinska srpska duša, duša vaših hajduka i junaka ratova za oslobođenje, nestati iz vaših prostora.

To će biti poslednja usluga koju mogu da vam učinim.

Beograd, 1. jun 1928. godine. R. A. Rajs.”

Ljubomir Iv. Jović,
penzioner, Novi Beograd

Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here