Никола Тесла волео гусле

Поделите:

Један од најчувенијих гуслара из Црне Горе Петар Перуновић Перун отпутовао је током Првог светског рата у Америку. Овај родољуб добио је задатак од српске владе да кроз гусларске струне и епску поезију подиже свест и мобилише што више америчких Срба за повратак у отаџбину и ступање у рат против аустроугарског окупатора.
Перуновић је често одлазио код Николе Тесле и дружио се са њим док је боравио у Њујорку. О првом од тих сусрета, 1916. године, Перуновић је оставио дирљиво сведочанство.

На улазу у своју лабораторију, Никола Тесла му се обратио следећим речима: “Мени је драго што вас видим. За вас сам чуо веома похвално. Ви сте војник и гуслар. Ја волим гусле и народну пјесму. Имам ЋИРИЛИЦОМ штампане све народне Вукове пјесме и често прочитам по коју, колико да се освјежим народним духом и не заборавим српски језик. Гусле су ми остале у драгој успомени још док сам био дијете у Лици”.

Перуновић је након пријатног разговора узео своје гусле и за Теслу поносно загуслао: “Већ на почетку пјевања пјесме Стари Вујадин примијетио сам да сам на Теслу учинио добар утисак. У средини пјесме Тесла се мало занесе, а низ образе му потекоше сузе. Мене то још више одушеви, те сам све снажније пјевао. Послије свршене пјесме, Тесла устаде и снажно ми стеже руку”.
Бришући сузе са образа Тесла је тада изговорио: “ГУСЛЕ СУ НАЈЈАЧА СИЛА ДА ОСВОЈЕ ДУШУ СРБИНУ!”

 

Извор: Историја Срба, ФБ налог

 
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here