О Гвозденом пуку: Најодликованија јединица у историји српске војске

Поделите:

О Гвозденом пуку мало људи зна све
У питању је најодликованија јединица у историји српске војске пуног назива Други пешадијски пук првог позива “Књаз Михаило”

Мобилисан у Топличком крају од 1912. до 1918. остварио је нестварне подвиге борећи се у два балканска и Првом светско рату. Из Прокупља је 1912. године кренуло око 4500 младића али их је свега неколико стотина дочекало 1918.године

У Првом балканском рату уа ослобођење Старе Србије Косова и Метохије од Османлија, пук је учествовао у четири битке, почев о Кумановске. Већ следеће, 1913. Други пешадијски пук у рату са Бугарима од непријатеља добија надимак “Гвоздени”, због јунаштва на Брегалници.

be-ktkpTURBXy82MTE2MGNmNGY5ZjlhYTkzMzBmYWEzZmNkYjBhNTllMi5qcGeTlQLNAxQAwsOVAs0B1gDCw5UH2TIvcHVsc2Ntcy9NREFfLzFkNzRjYjQxNzA1OTUwNDM2NjI5Y2FiZDYwNmY1MGY2LnBuZwfCAA

1914. године Гвоздени пук је чинио ударни део српске војске у борбама на Церу, учествујући потоми у биткама на Дрини као и у Колубарској.

У зиму 1915. године, чувао је одступницу осталој војсци и народу,спречавајући Бугаре да опкољавањем окончају српско повлачење.

o gvozdenom puku

После албанске голготе учествовао је на Солунском фронту, где је 1918. са остатком војске извршио пробој. У Гвозденом пуку су се,поред осталих бориле и две хероине, Милунка Савић и Иркиња Флора Сендс. Чак 225 војника Гвозденог пука је добило највеће одликовање, Карађорђеву звезду са мачевима.

У пуку је било и 566 војника одликованих златном те 426 сребрном медаљом за храброст.

Опанак

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here