Операција “Стрела”

Рејон карауле Ликен, у позадини планина Паштрик
Поделите:

Операција “Стрела” је агресивна војна операција, садржана у скупу нападачких борбених дејстава ОВК потпомогнутих снагама албанске војске и НАТО, а против јединица Војске Југославије у периоду од 26. маја до 10. јуна 1999. године. Циљ операције “Стрела” био је сламање отпора, разбијање и уништење одбрамбених пограничних снага ВЈ, те отварање коридора за додатно убацивање терориста на подручје Косова и Метохије и пресецање комуникација на линији Пећ – Призрен.

Идеја генерала Веслија Кларка, тадашњег команданта НАТО снага била је да око 20 000 војника убаци у Метохију и тако сломи одбрану Приштинског корпуса. Мимо устаљене линије НАТО командовања, Кларк је ангажовао и америчку стратешку авијацију која је тукла наше јединице из ваздуха. Међутим, само једном, 27. маја, успели су да пробију фронт наше одбране на горожупском правцу и направе продор од 200 до 400 метара на територију Србије. И поред оваквог успеха, агресор није успео да испуни своје ратне планове. За успешан наставак операције било је неопходно осигурати десно крило напада, те заузети и долину Белог Дрима. Сви дотадашњи покушаји показали су се као неуспешни. Терористичке снаге су губиле на снази и операција је полако посустајала. Након два дана тешких борби (31. маја и 01. јуна), престала су велика офанзивна дејства и операција се свела на повремене мање ватрене чарке. Ово је омогућило попуну у наоружању и опреми, те се Војска Југославије на овом правцу потпуно консолидовала и учврстила своје положаје. Снаге НАТО-а, албанске регуларне војске и ОВК су биле практично одбачене на почетне положаје и операција “Стрела” је доживела потпуни неуспех.

Избор: ФБ страница Историја Срба

Поделите:

2 Коментари

  1. Nas su mobilisali početkom aprila zbog moguće kopnene invazije. Pošto nisu kopnom udarili, nismo imali dejstva ali smo ostali do kraja, do potpisivanja Kumanovskog sporazuma i onda su nas raspustili kućama.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here