Osnivač dinastije Vojisavljevića-Stefan Vojislav

Podelite:

Osnivač dinastije Vojisavljevića, Stefan Vojislav je bio sinovac dukljanskog vladara i prvog srpskog sveca Svetog Jovana Vladimira. Izvori navode da je on bio sin kneza srpske kneževine Travunije Dragomira i ćerke raškog župana Ljutomira. Smatra se da je Vojislav rođen krajem 10. veka i da je oko 1019. godine preuzeo vlast u Duklji, koja je tada bila centralna srpska kneževina.

Svoju vlast je započeo kao romejski (vizantijski) štićenik, ali već 1035. počinje da se odmeće od Romejskog carstva. U početku nije uspevao da se odvoji od Carigrada, ali je zbog tih pokušaja odveden u romejsku prestonicu kao zatočenik. Nije poznato koliko tačno vremena je proveo u zatočeništvu u Carigradu, ali ga vidimo ponovo nazad u Srbiji, gde 1040. godine podiže novi ustanak, nakon što uspeva da uzme bogat plen od 7.200 romejskih zlatnika koje je zaplenio sa jednog romejskog broda koji je doživeo brodolom u blizini grada Bara.

Car Mihajlo IV Paflagonac (1034-1041) tim povodom šalje nekoliko carskih pisama u Duklju Stefanu Vojislavu da vrati novac. Međutim, pošto se Stefan Vojislav oglušio o carske zahteve, romejski car odlučuje da u Duklju pošalje kaznenu ekspediciju romejske vojske iz pravca Drača. Prema izvorima, vojska je brojala čak 60.000 dobro naoružanih vojnika. Pred tolikom vojskom, Stefan Vojislav se povlači dublje u klance Zete i Morače i u planine, gde iz zasede napada rđavo vođenu romejsku vojsku nanoseći joj strašan poraz. Gotovo se niko od romejske vojske nije vratio nazad u Drač.

Ubrzo nakon toga, romsejski car Mihajlo IV šalje i bana Bosne, raškog župana i kneza Zahumlja pod vrhovnim zapovedništvom srpskog vladara Ljutovida koji je imao i romejsku titulu stratega Raške, Travunije i Bosne. Pre nego što je ušao u Duklju, Ljutovidova vojska upada u zasedu kod Klobuka oko Konavla i nakon njegovog teškog ranjavanja u dvoboju, Ljutovidova vojska se raspada i povlači se nazad u Travuniju.

Ovim pobedama, Stefan Vojislav je utro put stabilnoj srpskoj samostalnosti sa centrom u Duklji, kao i put u stvaranje dinastije koja je dominirala srpskim zemljama od 1034. do 1186. godine, u turbulentno vreme Velike šizme i odvajanja Rimokatoličke crkve od Pravoslavne. U narednim decenijama, Duklja će doživeti veliki ekonomski i vojni polet i dominirati među ostalim srpskim oblastima i kneževinama, dok će kasnije rođaci Vojisavljevića, Nemanjići u Raškoj napraviti najmoćniju srpsku državu u njenoj istoriji

Istorija Srba

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here