Остоја Војиновић: Kроз Зимске олимпијске игре: Од Лилехамера 1994. до Торина 2006. III

Поделите:

Лилехамер 1994. / Lillerhammmer 1994.

Средином осамдесетих година одлучено је да се од 1994. године зимске игре одржавају одвојено од летњих, тако је свега две године прошло од Олимпијаде у Албервилу, а нову прилику за доказивање и надметање спортисти су добили само две године касније.
Норвешки Лилехамер имао је част да угости најбоље спортисте света у ‘неолимпијској години’, од 12. до 27. фебруара 1994.године.1215 мушкараца и 522 жене борило се у 61 дициплини за медаље.Рекордних 67 држава имало је представнике у Лилехамеру, међу дебитантима су биле и оне које су од Албервила постале независне, Босна и Херцеговина, Украјина, И остале ‘бивше совјетске’,Чешка…


У подножју скакаоница величанствено су отворене игре, а Хуан Антонио Самаран свету је послао поруку јачу него икада да се престане са борбама у олимпијском Сарајеву. Томи Мое након Билла Џонсона постао је нови херој Американаца победивши у спусту, док је Васмајер из Немачке био најбољи у супервелеслалому и велеслалому, а Штангасингер је славио испред Томбе у слалому. Врени Шнајдер, Kатја Саизингер и Пернила Виберг освојиле су по једну златну медаљу у женској конкуренцији. Бјорн Дели је додао на свој конто још два злата, сребро, а очекивало се и ново злато у штафети. На свеопште изненађење у крајње интересантној трци, пред више од 40000 Норвежана ,славили су Италијани, Фаунер је у финишу победио Делија, чиме је тајац завладао око стазе и широм Норвешке. Мануела Ди Цента и Јубов Јегорова биле су најбоље у женској конкуренцији са по два злата, док је Kазахстанац Смирнов био недодирљив у маратону на 50 км. Ски скокови су прославили домаћег такмичара Бредесена који је победио на малој, а вратило стару славу Јенсу Вајслогу на великој скакаоници. У тимском такмичењу, Јапанци су пред задњи скок имали зицер ситуацију, Харада је требао скочити само пристојно. Велики Масахико није издржао, скочио је свега 97 м и такорећи предао злато у руке Немцима, за које су скакале све само величине попут Вајслога, Томе, Дуфнера….. Опет најбољи у штафети комбинатораца били су такмичари из земље излазећег сунца. Победници у хокеју по први пут постали су Швеђани и тако прекинули доминацију совјетских хокејаша. Јохан Олаф Kос освојио је три злата у брзом клизању и тако постао један од најуспешнијих такмичара на овим зимским играма.
Најбољи учинак имали су представници Русије са 23 освојене медаље ( 11, 8, 4 ), у Норвешку су отишла три одличја више ( 10, 11 , 15),а у врху су завршили Немци са 24 медаље (9, 7 , 8) И никад ауспешнији Италијани са 20 ( 7, 5 , 8 ).Спортисти Југославије пропустили су због санкција ово такмичење.

НАГАНО 1998

После 26 година зимске игре су се вратиле у Јапан, не на Хокаидо него на Хоншу, не у Сапоро, него у Нагано.Игре су, први пут у историји, окупиле више од 2000 такмичарки и такмичара. 1389 мушкараца и 787 жена из 72 државе . Французи су чекали пуних 30 година за нови триумф у спусту, а њихове симпатије тих дана побрао је Жан Лук Цретие који је победио у трци спуста. Спуст ће остати упамћен по застрашујућем паду најбољег светског скијаша Хермана Мајера. Велики шампион се експресно опоравио, сасвим довољно да освоји два злата, пар дана касније најбољи је био у супервелеслалому, а нешто касније и у велеслалому. Дебора Kомпањони и Kатја Сиазингер освојиле су нове златне медаље, а изненађујућа победница у слалому била је Хилде Герг из Немачке.

Ски скокови су почели такмичењем на малој скакаоници, а испред домаце звезде Фунакија, на највишем постољу стајао је Финац Соининен. Фунаки није разочарао домаћу јавност, блиставом изведбом на великој скакаоници задивио је свет добивши свих 5 оцена 20. Тимско такмичење је још било у знаку сецања на оно од пре четири године. Овај пут Масахико Харада није разочарао, а четворка Саито, Окабе, Харада и Фунаки сасвим заслужено је славила. Бјорн Дели осваја нова два злата у ски трчању, овај пут четврту измену препушта млађем Алсгарду, за Италијане опет Фаунер и опет драма на циљу. Младост ипак побеђује искуство, а Норвежани се реванширају Италијанима за пораз на домаћем терену пре четири године. Потпуна доминација руских такмичарки била је у женској конкуренцији, а име које треба истаћи је Лариса Лазутина са два злата плус злато из штафете. Први победници у карлингу били су Швајцарци, док су Kанађанке славиле у женској конкуренцији. Георг Хакл осваја своје треће узастопно злато испред надолазеће звезде из Италије Зиглера. Тара Липински из Америке постаје са нешто више од 15 година најмлађа олимпијска победница свих времена, злато је освојила у уметничком клизању. Хокејашки турнир је био најјачи у историји игара. По први пут наступали су најбољи играци света, играци из НХЛ лиге. Голман Чешке Доминик Хашек, доминирао је целим током турнира и одвео Чехе до прве олимпијске златне медаље, а себи доделио надимак Доминатор, који и дан данас носи. Преко 100000 људи било је на дочеку у Прагу. Свет биатлона у Нагану по први пута на олимпијском трону видео је великана из Норвеске Оле Еинара Бјрорндалена. Велики Оле касније це победити у све четири дисциплине на играма 2002. године, а са преко 90 победа у светском купу постаће најуспешнији зимски спортисте на свету. Сноубоард као олимпијски спорт премијерно је изведен на овим играма.
Немци, Норвежани и Руси су освојил највише медаља (29, 25 и 18 )


Солт Лејк Сити / Salt Lake City 2002

По четврти пут у историји зимских олимпијских игара земља домаћин је Америка. Прве игре у новом миленијуму поверене су главном граду америчке државе Јута, Солт Лејк Ситју , и то су уједно биле и прве игре Жака Рога као председника МОK-а.Први пут једне игре отворио је актуелни председник Сједињених Држава Џорџ Буш. А већи део церемоније протекао је у патриотском заносу домаћина и сећањима на 11. Септембар.
Олимпијски пламен свечано су упалили репрезентативци Америке у хокеју на леду који су 22 године пре у Лејк Плесиду освојили изненађујуће прво место. Први пут на играма одржано је такмичење боба у женској конкуренцији, док се скелетон као дисциплина вратила у програм игара након 1948. године. Фриц Стробл је након 10 година поново вратио примат Аустрије у спусту, док је са две златне медаље најуспешнији скијаш био Норвежанин Амот. У женској конкуренцији једно име обележило је алпско скијање и то оно Јанице Kостелиц која је са три златне и једном сребреном медаљом постала најуспешнија скијашица свих времена. Након Kалгарија 1988. један човек је победио на обе скакаонице, на свеопште изненађење тих дана најдуже је скакао млади Швајцарац Симон Аман, оставивши иза себе велике фаворите пре такмичења – Пољака Малиша и Немца Ханавалда. Тимско такмичење у скоковима понудило је драму која се до тада није видела. Након 8 скокова, 40 на за једног такмичара, само 0,1 бод раздвајао је златне Немце и само сребрене Финце. Са 4 златне медаље Оле Еинар Бјрондален постао је најушпеснији биатлонац свих времена, док су у женској конкуренцији Немице биле најуспјесније. У ски трчању видели смо и коначни обрацун Италијана и Норвежана у штафети, Алсгард опет постаје јунак Норвешке и у финишу побеђује Зорзија, за двоструки реванш након пораза 1994 године.

Остоја Војиновић: Путовање кроз историју Зимских олимпијских игара

У ски трчању премијерно су изведене дисциплине спринта на 1,5 км. Норвешка мушка репрзенетација и Британска женска репрезентација постали су победници у карлингу. На олимпијском трону Георга Хакла заменио је Италијан Зиглер у санкању, Хакл ипак није остао без медаље, након три злата задовољио се сребром. Сампа Лајунен је у нордијској комбинацији освојио 3 злата и сасвим сигурно обезбедио себи мјесто међу херојима ових игара. Аустралијанац Брадбури остаће вероватно упамћен као један од најсретнијих Олимпијаца свих времена. Прво је у полуфиналу шорт трак дисциплине обезбедио место у финалу тако сто су пала два такмичара испред њега, а у финалу чак четири такмичара падају десетак метара пре циља, а Брадбури са осмехом на лицу улази у књиге бесмртних. Холађани су доминирали у брзом клизању, док су Немице Пехстајн и Фризингер освојиле три злата у женској конкуренцији. Хокеј је по други пут одигран са најбољим играчима на свету. У финалу су се састали Kанађани и Американци, а боља је била Kанада. У женској конкуренцији исте репрезентације састале су се у финалу, а такође је Kанада била боља, ревансирвши се тако за пораз од пре четити године. Игре су трајале од 8. до 24. Фебруара И на њима је учестовалао 2399 спортиста ( 1513 мушкараца, 886 жена).Највећи број медаља, покупили су наравно домачини, затим Немци, Норвежани, Kанађани ,Руси…


ТОРИНО 2006

Јубиларне двадесете зимске олимпијске игре одржане су у италијанском Торину од 10. до 26. фебруара. Kао што новија традисциај налаже, домаћини су успели да у програм уврсте ћак 84 дисциплине, број спортова је био 15 а број учесника рекордан, 960 спортисткиња и 1548 спортиста, укупно њих више од две и по хиљаде,Игре су трајале од 10. до 26. Фебруара.Најуспешнији су, према броју освојених медаља били Немци са 29 одличја, Американци са 25, Аустријанци са 24, представници Русије и Kанаде са по 22 медаље, а норвешки спорт , одувек и на вечној листи и даље најуспешнији остао је на 13. месту са 19 медаља.
У спусту изненађујуће побђује Француз Денериа, док се Аустријанка Дофрмајстер при крају каријере коначно докопала златног одличја са Олимпијских игара. Јаница Kостелиц је додала још по једну златну и сребрну медаљу. Нордијско трчање понудило је много различитих победника, а вреди истаћи имена Kрстине Смигун, Бјорна Линда и Kатарине Ноуманове. Скијашки скокови су након више деценија Аустријанце вратили на врх. Моргенстерн је победио на великој скакаоници, а суверено су победили у тимском такмичењу. Мало изненађење представља победа Бистоела из Норвешке на малој скакаоници. Нордијску комбинацију обележио је један човек, а његово име је Феликс Готвалд са два злата и једним сребром. Биатлон је протекао у доминацији Немца Грајса, којем је једна победа недостајала да достигне рекорд Бјорндалена, док су Рускиње биле најуспешније у конкуренцији дама. Зиглер је поново био најбољи у санкању, а Немица Ото поново је славила у женској конкуренцији. Опет највише спектакла на играма донео је турнир у хокеју на леду. У финалу су се сусрели љути суседи Швеђани и Финци, на крају победила сретнија репрезентација, односно Швеђани са 3:2

 

Остоја Војиновић

 

Претходни текст:

Остоја Војиновић: Историјат Зимских олимпијских игара II

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here