Ostoja Vojinović: Kroz Zimske olimpijske igre: Od Lilehamera 1994. do Torina 2006. III

Podelite:

Lilehamer 1994. / Lillerhammmer 1994.

Sredinom osamdesetih godina odlučeno je da se od 1994. godine zimske igre održavaju odvojeno od letnjih, tako je svega dve godine prošlo od Olimpijade u Albervilu, a novu priliku za dokazivanje i nadmetanje sportisti su dobili samo dve godine kasnije.
Norveški Lilehamer imao je čast da ugosti najbolje sportiste sveta u ‘neolimpijskoj godini’, od 12. do 27. februara 1994.godine.1215 muškaraca i 522 žene borilo se u 61 diciplini za medalje.Rekordnih 67 država imalo je predstavnike u Lilehameru, među debitantima su bile i one koje su od Albervila postale nezavisne, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, I ostale ‘bivše sovjetske’,Češka…


U podnožju skakaonica veličanstveno su otvorene igre, a Huan Antonio Samaran svetu je poslao poruku jaču nego ikada da se prestane sa borbama u olimpijskom Sarajevu. Tomi Moe nakon Billa Džonsona postao je novi heroj Amerikanaca pobedivši u spustu, dok je Vasmajer iz Nemačke bio najbolji u superveleslalomu i veleslalomu, a Štangasinger je slavio ispred Tombe u slalomu. Vreni Šnajder, Katja Saizinger i Pernila Viberg osvojile su po jednu zlatnu medalju u ženskoj konkurenciji. Bjorn Deli je dodao na svoj konto još dva zlata, srebro, a očekivalo se i novo zlato u štafeti. Na sveopšte iznenađenje u krajnje interesantnoj trci, pred više od 40000 Norvežana ,slavili su Italijani, Fauner je u finišu pobedio Delija, čime je tajac zavladao oko staze i širom Norveške. Manuela Di Centa i Jubov Jegorova bile su najbolje u ženskoj konkurenciji sa po dva zlata, dok je Kazahstanac Smirnov bio nedodirljiv u maratonu na 50 km. Ski skokovi su proslavili domaćeg takmičara Bredesena koji je pobedio na maloj, a vratilo staru slavu Jensu Vajslogu na velikoj skakaonici. U timskom takmičenju, Japanci su pred zadnji skok imali zicer situaciju, Harada je trebao skočiti samo pristojno. Veliki Masahiko nije izdržao, skočio je svega 97 m i takoreći predao zlato u ruke Nemcima, za koje su skakale sve samo veličine poput Vajsloga, Tome, Dufnera….. Opet najbolji u štafeti kombinatoraca bili su takmičari iz zemlje izlazećeg sunca. Pobednici u hokeju po prvi put postali su Šveđani i tako prekinuli dominaciju sovjetskih hokejaša. Johan Olaf Kos osvojio je tri zlata u brzom klizanju i tako postao jedan od najuspešnijih takmičara na ovim zimskim igrama.
Najbolji učinak imali su predstavnici Rusije sa 23 osvojene medalje ( 11, 8, 4 ), u Norvešku su otišla tri odličja više ( 10, 11 , 15),a u vrhu su završili Nemci sa 24 medalje (9, 7 , 8) I nikad auspešniji Italijani sa 20 ( 7, 5 , 8 ).Sportisti Jugoslavije propustili su zbog sankcija ovo takmičenje.

NAGANO 1998

Posle 26 godina zimske igre su se vratile u Japan, ne na Hokaido nego na Honšu, ne u Saporo, nego u Nagano.Igre su, prvi put u istoriji, okupile više od 2000 takmičarki i takmičara. 1389 muškaraca i 787 žena iz 72 države . Francuzi su čekali punih 30 godina za novi triumf u spustu, a njihove simpatije tih dana pobrao je Žan Luk Cretie koji je pobedio u trci spusta. Spust će ostati upamćen po zastrašujućem padu najboljeg svetskog skijaša Hermana Majera. Veliki šampion se ekspresno oporavio, sasvim dovoljno da osvoji dva zlata, par dana kasnije najbolji je bio u superveleslalomu, a nešto kasnije i u veleslalomu. Debora Kompanjoni i Katja Siazinger osvojile su nove zlatne medalje, a iznenađujuća pobednica u slalomu bila je Hilde Gerg iz Nemačke.

Ski skokovi su počeli takmičenjem na maloj skakaonici, a ispred domace zvezde Funakija, na najvišem postolju stajao je Finac Soininen. Funaki nije razočarao domaću javnost, blistavom izvedbom na velikoj skakaonici zadivio je svet dobivši svih 5 ocena 20. Timsko takmičenje je još bilo u znaku secanja na ono od pre četiri godine. Ovaj put Masahiko Harada nije razočarao, a četvorka Saito, Okabe, Harada i Funaki sasvim zasluženo je slavila. Bjorn Deli osvaja nova dva zlata u ski trčanju, ovaj put četvrtu izmenu prepušta mlađem Alsgardu, za Italijane opet Fauner i opet drama na cilju. Mladost ipak pobeđuje iskustvo, a Norvežani se revanširaju Italijanima za poraz na domaćem terenu pre četiri godine. Potpuna dominacija ruskih takmičarki bila je u ženskoj konkurenciji, a ime koje treba istaći je Larisa Lazutina sa dva zlata plus zlato iz štafete. Prvi pobednici u karlingu bili su Švajcarci, dok su Kanađanke slavile u ženskoj konkurenciji. Georg Hakl osvaja svoje treće uzastopno zlato ispred nadolazeće zvezde iz Italije Ziglera. Tara Lipinski iz Amerike postaje sa nešto više od 15 godina najmlađa olimpijska pobednica svih vremena, zlato je osvojila u umetničkom klizanju. Hokejaški turnir je bio najjači u istoriji igara. Po prvi put nastupali su najbolji igraci sveta, igraci iz NHL lige. Golman Češke Dominik Hašek, dominirao je celim tokom turnira i odveo Čehe do prve olimpijske zlatne medalje, a sebi dodelio nadimak Dominator, koji i dan danas nosi. Preko 100000 ljudi bilo je na dočeku u Pragu. Svet biatlona u Naganu po prvi puta na olimpijskom tronu video je velikana iz Norveske Ole Einara Bjrorndalena. Veliki Ole kasnije ce pobediti u sve četiri discipline na igrama 2002. godine, a sa preko 90 pobeda u svetskom kupu postaće najuspešniji zimski sportiste na svetu. Snouboard kao olimpijski sport premijerno je izveden na ovim igrama.
Nemci, Norvežani i Rusi su osvojil najviše medalja (29, 25 i 18 )


Solt Lejk Siti / Salt Lake City 2002

Po četvrti put u istoriji zimskih olimpijskih igara zemlja domaćin je Amerika. Prve igre u novom milenijumu poverene su glavnom gradu američke države Juta, Solt Lejk Sitju , i to su ujedno bile i prve igre Žaka Roga kao predsednika MOK-a.Prvi put jedne igre otvorio je aktuelni predsednik Sjedinjenih Država Džordž Buš. A veći deo ceremonije protekao je u patriotskom zanosu domaćina i sećanjima na 11. Septembar.
Olimpijski plamen svečano su upalili reprezentativci Amerike u hokeju na ledu koji su 22 godine pre u Lejk Plesidu osvojili iznenađujuće prvo mesto. Prvi put na igrama održano je takmičenje boba u ženskoj konkurenciji, dok se skeleton kao disciplina vratila u program igara nakon 1948. godine. Fric Strobl je nakon 10 godina ponovo vratio primat Austrije u spustu, dok je sa dve zlatne medalje najuspešniji skijaš bio Norvežanin Amot. U ženskoj konkurenciji jedno ime obeležilo je alpsko skijanje i to ono Janice Kostelic koja je sa tri zlatne i jednom srebrenom medaljom postala najuspešnija skijašica svih vremena. Nakon Kalgarija 1988. jedan čovek je pobedio na obe skakaonice, na sveopšte iznenađenje tih dana najduže je skakao mladi Švajcarac Simon Aman, ostavivši iza sebe velike favorite pre takmičenja – Poljaka Mališa i Nemca Hanavalda. Timsko takmičenje u skokovima ponudilo je dramu koja se do tada nije videla. Nakon 8 skokova, 40 na za jednog takmičara, samo 0,1 bod razdvajao je zlatne Nemce i samo srebrene Fince. Sa 4 zlatne medalje Ole Einar Bjrondalen postao je najušpesniji biatlonac svih vremena, dok su u ženskoj konkurenciji Nemice bile najuspjesnije. U ski trčanju videli smo i konačni obracun Italijana i Norvežana u štafeti, Alsgard opet postaje junak Norveške i u finišu pobeđuje Zorzija, za dvostruki revanš nakon poraza 1994 godine.

Ostoja Vojinović: Putovanje kroz istoriju Zimskih olimpijskih igara

U ski trčanju premijerno su izvedene discipline sprinta na 1,5 km. Norveška muška reprzenetacija i Britanska ženska reprezentacija postali su pobednici u karlingu. Na olimpijskom tronu Georga Hakla zamenio je Italijan Zigler u sankanju, Hakl ipak nije ostao bez medalje, nakon tri zlata zadovoljio se srebrom. Sampa Lajunen je u nordijskoj kombinaciji osvojio 3 zlata i sasvim sigurno obezbedio sebi mjesto među herojima ovih igara. Australijanac Bradburi ostaće verovatno upamćen kao jedan od najsretnijih Olimpijaca svih vremena. Prvo je u polufinalu šort trak discipline obezbedio mesto u finalu tako sto su pala dva takmičara ispred njega, a u finalu čak četiri takmičara padaju desetak metara pre cilja, a Bradburi sa osmehom na licu ulazi u knjige besmrtnih. Holađani su dominirali u brzom klizanju, dok su Nemice Pehstajn i Frizinger osvojile tri zlata u ženskoj konkurenciji. Hokej je po drugi put odigran sa najboljim igračima na svetu. U finalu su se sastali Kanađani i Amerikanci, a bolja je bila Kanada. U ženskoj konkurenciji iste reprezentacije sastale su se u finalu, a takođe je Kanada bila bolja, revansirvši se tako za poraz od pre četiti godine. Igre su trajale od 8. do 24. Februara I na njima je učestovalao 2399 sportista ( 1513 muškaraca, 886 žena).Najveći broj medalja, pokupili su naravno domačini, zatim Nemci, Norvežani, Kanađani ,Rusi…


TORINO 2006

Jubilarne dvadesete zimske olimpijske igre održane su u italijanskom Torinu od 10. do 26. februara. Kao što novija tradisciaj nalaže, domaćini su uspeli da u program uvrste ćak 84 discipline, broj sportova je bio 15 a broj učesnika rekordan, 960 sportistkinja i 1548 sportista, ukupno njih više od dve i po hiljade,Igre su trajale od 10. do 26. Februara.Najuspešniji su, prema broju osvojenih medalja bili Nemci sa 29 odličja, Amerikanci sa 25, Austrijanci sa 24, predstavnici Rusije i Kanade sa po 22 medalje, a norveški sport , oduvek i na večnoj listi i dalje najuspešniji ostao je na 13. mestu sa 19 medalja.
U spustu iznenađujuće pobđuje Francuz Deneria, dok se Austrijanka Dofrmajster pri kraju karijere konačno dokopala zlatnog odličja sa Olimpijskih igara. Janica Kostelic je dodala još po jednu zlatnu i srebrnu medalju. Nordijsko trčanje ponudilo je mnogo različitih pobednika, a vredi istaći imena Krstine Smigun, Bjorna Linda i Katarine Noumanove. Skijaški skokovi su nakon više decenija Austrijance vratili na vrh. Morgenstern je pobedio na velikoj skakaonici, a suvereno su pobedili u timskom takmičenju. Malo iznenađenje predstavlja pobeda Bistoela iz Norveške na maloj skakaonici. Nordijsku kombinaciju obeležio je jedan čovek, a njegovo ime je Feliks Gotvald sa dva zlata i jednim srebrom. Biatlon je protekao u dominaciji Nemca Grajsa, kojem je jedna pobeda nedostajala da dostigne rekord Bjorndalena, dok su Ruskinje bile najuspešnije u konkurenciji dama. Zigler je ponovo bio najbolji u sankanju, a Nemica Oto ponovo je slavila u ženskoj konkurenciji. Opet najviše spektakla na igrama doneo je turnir u hokeju na ledu. U finalu su se susreli ljuti susedi Šveđani i Finci, na kraju pobedila sretnija reprezentacija, odnosno Šveđani sa 3:2

 

Ostoja Vojinović

 

Prethodni tekst:

Ostoja Vojinović: Istorijat Zimskih olimpijskih igara II

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here