ОТКРИВЕНА МИСТЕРИЈА: Зашто је Хрушчов предао Украјини Крим?

Поделите:

Син некадашњег генералног секретара Совјетског Савеза Никите Хрушчова, Сергеј рекао је да одлука његовог оца да 1954. године преда Крим Украјини, није била политички мотивисана

Син некадашњег генералног секретара Совјетског Савеза Никите Хрушчова, Сергеј рекао је да одлука његовог оца да 1954. године преда Крим Украјини, није била политички мотивисана.

“Мој отац је Крим предао Украјини јер, ако погледате карту, јасно вам је да је то полуострво некако ближе тој републици, а све зарад једноставније изградње Севернокримског канала, будући да се на тај начин пројекат водио под једним правним лицем“, рекао је Хрушчов.

Према његовим рецима, сличне ситуације догађале су се и са многим другим регионима унутар Совјетског Савеза, преноси Спутњик.

“Никакве политике ту није било, као што то неки воле да кажу. Никакве речи није било ни о поклону мојој мами, која се родила у западној Украјини. То је било структурална и правилна одлука. Крим је од тог тренутка кренуо да се развија“, додао је он.

Крим је 19. фебруара 1954. године одлуком Врховног савета СССР ушао у састав Украјинске Совјетске Социјалистичке Републике, а иницијатор декрета био је тадашњи лидер Никита Хрушчов.

Након распада СССР-а, Крим је остао у саставу Украјине, а после референдума у марту 2014. године, припојен је Руској Федерацији.

 

 

Танјуг

Поделите:

1 коментар

  1. Европске државе никад нису биле подељене на републике.
    Такву деобу (која је касније довела до сецесије и рата),
    направили су само наши и руски комунисти.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here