Откривена тајна наредба руских власти о Стаљиновим гулазима

Поделите:

Московски музеј посвећен некадашњим совјетским логорима за присилан рад саопштио је да је открио тајну наредбу руских власти из 2014. године којом је чиновницима наложено да униште податке о затвореницима у такозваним “гулазима”.

Тај потез могао би да има катастрофалне последице на проучавање историје тих логора, навео је Музеј историје гулага.

У злогласне совјетске логоре 30-их и 40-их година прошлог века послато је око 17 милиона људи, од којих је најмање пет милиона осуђено на основу лажних сведочења. Предмети осуђеника најчешће су уништавани, али су њихови лични подаци чувани на посебним регистрационим картицама које су још у поседу полиције и безбедносних служби.

Музеј је саопштио да је открио тајну наредбу из 2014. године којом је руским званичницима наложено да униште регистрационе картице затвореника који имају више од 80 година, што би обухватило готово све њих.

Стручњак Музеја Александер Макејев рекао је да су те картице уништене у једном региону на Далеком истоку, где су били неки од највећих совјетских логора у којима су многи заточеници умрли.

Иако је репресија коју је спроводио совјетски диктатор Јосиф Стаљин оставила дубок ожиљак на руској нацији и уништила животе милиона људи, претходних година су приметна настојања руских званичника да релативизују Стаљинов терор, истицањем његових заслуга за победу у Другом светском рату и за изградњу економије.

Бета

Поделите:

1 коментар

  1. Можда је смисао уништавања затворске документације баш да се тим људима врати статус “некажњаваног”?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here