Откривено како је ухваћен најтраженији нацистички бегунац: Химлера одао лажни печат

Поделите:

Лажна документа која је користио командант нацистичког СС-а Хајнрих Химлер да би покушао да побегне из Немачке, откривена су 75 година после његове смрти. Химлеров идентитет откривен је јер је на документима био лажни печат.

Када је чуо да се нацистички фирер Адолф Хитлер убио у свом бункеру у Берлину, вођа СС-а Хајнрих Химлер покушао је да се утопи у масу обичних немачких војника са лажним документима на име наредника Хајнриха Хајзингера и тако побегне, преносе страни медији.

Сада су светлост дана угледала његова лажна документа на основу којих је откривен.

Химлер је 15. маја 1945. са два пратиоца напустио скровиште у Харц планинама и кренуо пешке кроз Немачку, кријући се по шумама.

Савезничке снаге неколико пута су их зауставиле, али су они успели да се извуку захваљујући лажним документима, све до Мајнштада у северној Немачкој.

Тамо су им затражена документа, али је један британски обавештајац препознао да се ради о печату који је СС користио за фалсификовање докумената, односно потврде коју су добијали немачки војници.

Химлер и његови пратиоци су ухапшени, а вођа СС-а је затражио да разговара са вишим официром, коме је открио свој идентитет.

Најтраженији нацистички бегунац у том тренутку и кључни архитекта Холокауста, спроведен је на саслушање.

Када је лекар покушао да га прегледа и приметио ампулу у његовим устима, Химлер је загризао и отровао се цијанидом.

Документа која су сада откривена поклоњена су Војно-обавештајном музеју у британском Шефорду, где ће бити изложена када он проради после пандемије вируса корона.

Поклонио их је наредник Сидни Ноукс, који је у британској обавештајној служби радио као адвокат и присуствовао је Химлеровом саслушању.

„Да није било печата, Химлер је могао да се провуче кроз систем као обичан војник и тако побегне, као што је успео велики број истакнутих нациста“, рекао је Бил Стедман из Војно-обавештајног музеја.

Спутник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here