Откуд српски крст на старом споменику у Ирској?

Поделите:

Поделите:

11 Коментари

 1. Irska je poslednji 1000 godina nekoliko puta vodila ratove protiv protestanata…..a ovaj spomenik gore potiče najverovatnije iz srednjeg veka oko XII-og ili XIII-og možda,teško je proceniti samo po slici..
  zato je i podeljena na Sevrnu Irsku koja je mahom bila naseljena protestantima i Republiku Irsku sa sedištem u Dablinu…..
  naravno katolici su dovodili plaćenike sa svih strana Evrope da bi pomogli Papi u čišćenju protestantske jeresi sa Irskog ostrva…..
  najverovatnije su pokupili nekog Sekulu Drljevića iz Dalmacije ili Dubrovnika seli na brod pa pravac na ratište…..
  pošto srbi vole da se ističu u svemu pa i u ratovanju nije ni čudo što je platio glavom lakoverni srbin tu unijatsku prevaru….
  oni koji su ga gurnuli da pogine oni su mu i napravili spomenik ….
  pa neko kaže kako između ustaša i četnika nema paralelne istorije???????jok nema????
  eto jednog od primera,usamljenog do duše ali ne beznačajnog za istoriografe..
  kad je u pitanju ratovanje ustaše i četnici su zakleti neprijatelji Kalvinistima i Protestantima…..
  ali kao što se da videti iz priloženog gore Kalvinisti znaju dobro da uzvrate svakom ko kao plaćenik napadne na njihovu imovinu,porodicu ili zemlju..
  ostavio je kosti u Irskoj jer nije hteo da tupi motiku po Dubrovačkom kamenjaru….
  takvi su srbi i danas….rođenu majku će da ostave samo da se dokopaju lake love..

   • to je moje viđenje istorije….
    ne tvrdim da je 100% sve tačno jer se Kalvinistički i Luteranski pokret nije bio ni pojavio u XII i XIII tek nešto kasnije u XV…..
    ali zato i kažem, teško je proceniti iz kojeg veka potiče spomenik samo preko fotografije….
    treba uzeti uzorak,odneti na analizu u neku laboratoriju koja se bavi takvim ispitivanjima i dobiti tačno vreme gradnje….
    očigledno je da srbi nikad nisu živeli ni blizu Irske i protestanata pa je spomenik dat na izgradnju samo kao posthumna želja ili nacrt na papiru graditeljima u slučaju pogibije,smrti ili nesrećnog slučaja…..
    dakle nije to nikakva srpska istorija na Irskom tlu već obično groblje rimokatolički plaćenika koji su izginuli u sukobima sa domaćim starosedeocima u nekom ratu sličnom onom kad se odigrala Bartolomejska noć….
    naravno u Irskoj nisu imali toliko sreće kao inkvizitori pa su pali kao plaćenici ali su im poslodavci za uzvrat podigli velelepne i ugledne spomenike po željama koje su prethodno ostavili usmeno ili pismeno..

 2. Inkvizicija kao opšta pojava i devijacija verske svesti bez vojni intervencija nije mogla biti ostvarena bez sluga,plaćenika….
  pokretanje verski ratova je punilo Rimsku kasu,obnavljalo aristokratski poredak Evrope i nagonilo ljude na masovne migracije….
  kao danas što iz Sirije imate milione ekonomski migranata isto tako je u tom periodu Irska je gotovo opustela od protestanata…
  90% se iselilo u Ameriku jer se u to vreme otvorio pomorski put pa su protestanski hodočasnici rado napustali zemlju punu krvi,masovni pokolja i silovanja…..
  izgleda da su i srbi kao plaćenici Rima odigrali značajnu ulogu u tome sudeći po ovom spomeniku jer ovako raskošne spomenike nije gradila sirotinja već samo bogati vitezovi inkvizicije,aristokratski stalež..
  dakle likovi koji su debelo omastili bukagiju otimajući i silujući Irske protestante..

 3. To je ostatak starog Serbskog carstva koje je dosezalo i do Irske 🙂 Nasa mera su Kina, Amerika, Rusija, a ne tu gubimo vreme mozgajuci kako da vladamo ovim Balkanskim narodčićima tipa Albanaca i Hrvata 🙂 Lepo treba da udjemo u EU i preuzmemo celu Evropsku uniju.

  • tako je mislio i ovaj gore na slici što ga pritisla stena teška pola tone hahahahahahaha
   ali ga neki divlji Irac mlatno buzdovanom u vugla pre nego se Ero zacario u Dablinu..
   šta vam je ljudi niko ne voli došljake iz tuđe zemlje da mu pišu zakone i razrezuje poreze..

 4. Reci Evropljanima da cemo uci u Uniju al da premeste prestonicu is Brisela u Beograd 🙂 Ionako je jedna od prestonica Rimskog carstva bila u Srbiji (Sirmium). Resavamo im tri problema: bolje cemo se nagoditi sa Rusima nego oni i podeliti Ukrajinu, zaustavicemo izbeglice jer bolje znamo sta se desava na bliskom istoku, a i umemo da balansiramo izmedju Amera i Ruja 🙂

  • što bi im ja to radio?????
   imam pametnija posla..
   reci im ti..
   ti si elokventniji,komunikativniji lepše izgledaš a uz sve to imaš master na fakultetu organizacioni nauka….
   oni vole menadžere a menadžeri njih obožavaju zbog bankarskog sistema koji uvode gde god upumpaju koju milijardu evra iz predpristupni fondova????

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here