ОВАЈ СРБИН ЈЕ У KРВИ СРУШИО СРПСKУ ДИНАСТИЈУ: Пре 100 година, СТРЕЉАЛИ СУ ГА СРБИ, а рехабилитовао га је ТИТО!

Поделите:

У време владавине краља Александра Обреновића, због лошег стања у земљи, смислио је и организовао официрски пуч краљевског пара Обреновић

Нема солидног познаваоца историје да није чуо за Драгутина Димитријевића Аписа, који је био члан “Црне руке”, која је оптужена за организовање атентата на Франца Фердинанда, којим је отпочео крвави Први светски рат. Но, он ће у историји остати познат и као вођа завереника који су извели Мајски преврат и у крви угасила једну лозу.

Рођен је 5. августа 1876. у Београду. Рано је остао сироче. Након тога, бригу о њему преузима његова сестра и њен супруг. Завршава Основну Школу у Нишу, а нижу школу гимназије у Београду (прва београдска гимназија). Након школовања уписао је нижу школу Војне академије и завршио је 1896. као шести у класи. Био је на служби у 7.пешадијском пуку у Београду где је произведен у чин потпоручника.

Септембра 1898. уписао је вишу школу Војне академије за генералштабне официре. У чин пешадијског поручника произведен августа 1899.

У време владавине краља Александра Обреновића, због лошег стања у земљи, смислио је и организовао официрски пуч краљевског пара Обреновић.

У ноћи 29. маја повео је заверенике из Официрског Дома у двор, где је за време тражења краља и краљице, тешко рањен с три метка у груди. Захваљујући својој снажној природи, Димитријевић је преболио те ране, а његов утицај на официре и послове у војсци стално је растао.

Године 1905. положио је испит за Генералштаб и отпутовао на војне студије у Берлину. По повратку у земљу, додељен је генералштабном одељењу Министарства Војног, и служио је у њему од септембра 1906. до марта 1907.

Био је у Македонији краће време, а по повратку вршио је дужност помоћника начелника штаба Дринске дивизије 1908. Још за време свог боравка на југу Србије, Апис се прикључио тајном комитету који је тада већ био створен са циљем да се одупре бугарским претензијама. У исто време, постао је члан Четничког удружења са седиштем у Скопљу и Kуманову.

1911. са својим друговима основао је тајно удружење Уједињење или смрт, познато под именом Црна рука. За време саме мобилизације у септембру 1912. тешко је оболео од тровања крв,и па је морао бити враћен у Београд, те због тога није могао учествовати у балканском рату. Kао шеф обавјештајног одељења Ратног министарства Димитријевић је успоставио контакте са истомишљеницима из многих крајева.

У И светском рату је руководио обавештајном службом. Потом је био начелник штаба Ужичке и Тимочке војске. Затим, помоћник начелника штаба ИИИ армије.

Апис је у децембру 1916. ухапшен на солунском фронту као члан тајне организације Уједињење или смрт. Оптужница га је теретила за “превратничко деловање” с политичким циљем у самој земљи. Поред тога у тужби се наводило, да је прикривао Рада Малобабића и Мухамеда Мехмедбашића, који су били оптужени истом тужбом, и да су 29. августа 1916. извршили атентант на престолонаследника регента Александра, када се аутомобилом возио из Острова у свој логор.

Процес је вођен у Солуну пред војним судом за официре. Пресудом од 23. августа 1916 Димитријевић је осуђен на смрт, а стрељан је 14. јуна 1917. у Солунском пољу заједно с артиљеријским мајором Љубом Вуловићем и Радом Малобабићем.

На обновљеном судском процесу 1953. у Београду, све пресуде Вишег војног суда у Солуну су поништене, а сви осуђеници рехабилитовани, међу којима и сам Драгутин Димитријевић Апис.

 

espreso

Поделите:

18 Коментари

 1. Ја колико сам упознат, улога Аписа у убиству пара Обреновић је минимална, чак шта више одмах у почетку код сукоба са дворском гардом, је рањен и брзо избачен из строја.
  Лице које је било главно и изнело терет преврата био је пуковник Машин. Машин је био тај са најзначајнијом улогом у том делу.

 2. ma onaj Ministar Policije Gencic je sve to vodio…..tad su Ministri i Oficiri imali velike ambicije za Srbiju, cim je neko ponizavao odmah pod noz…..Nasi JNA oficiri. mogli su zbog vlasti da Srbiju ocerupaju do samog Beograda oni bi se strapu u Beogradu i Moskvi klanjali i dalje….no malo se menja…onaj otpeao cetnicku pesmu, delegacija se poklonila Djeneralu Mihailovichu, mozda se menja…

 3. И Генчић је имао велики удео у целој причи, са оне дипломатске стране, мада је служио династији, био одан, док није увидео где то све води и како ће се по династију завршити, јер није могао очима смислити краљицу Драгу и убеђивање краља да му Драга остане девојка за “забаву” није прошло, а краљ себи судбину запечатио.
  У тексту објаве требало би да пише да је Аписова улога у организацији Сарајевског атентата велика а не у ликвидацији краљевског пара. Није његов допринос толики колико се у тексту покушава рећи, за Сарајево јесте код организације атентата.

 4. Strasno je da neko to nije isto radio Milosevicu i Miri Markovic 1991…..Ne u smislu da bih ja hteo neko nasilje,….ili neciji zivot…ali da je neko pokusao, da je neko Milosevicu lupio samar od oficira, sutnuo ga…..1903 su ubili Kraljevski par jer je ona lagala da meze da podari naslednika……Cesi su se samspaljivali od neposlosnosti…samo su Srbi cekali zlocin da nabuja, i da danas slave ono sto je i dovelo do tog zlocina….podanistvo komunizmu, Rusiji i opsta psihicka zaostalost.

 5. komunizam je bio izvanredno progresivna ideologija u svojem nastanku 1789. za vreme Pariske komune ali vremenom je izgubio svoja načela,postulate,ciljeve i pravičnost……
  za 100 godina je izbledeo a za 200 iskrivio se kao toranj u Pizzi i totalno pao u očima naroda…….
  danas svi govore kao da su Luj XVI aristokratija u luksuzu i dijamantima,kao da imaju neograničenu vlast kao kralj sunce,kao da nisu sitne,bedne,prizemne duše koje obitavaju u dubokoj tami svojeg besmisla sirotinjske čamotinje..

 6. čak i ovaj Maljević,obična što se kaže domaća Dodžara na privremenom radu u inostranstvu,
  i on voli da se uzdigne ispod giljotine i da svojom ovčinjom glavom prodaje narodu jagnjeće kože multinacionalni korporacija……
  a sam sa njima ne može da izađe na kraj..

 7. te “multi-nacionalne” kompanije su “multi-nacionalne” s razlogom. Jer one imaju proizvod i doprinose zaposlenju u tim malim zemljama komunizma i diktature koje jedino znaju da proizvode kockice leda koje pokusavaju da uvale Eskimima. od hrane, do medicine, do hemije, do vozila, do aviona, kamiona, traktora, kompjutera …sve su Zapadne firme to ostvarile jer su sposobne i kvalitetne. Tako da u normalnim zemljama koje su izasle iz prokletog komunizma vec imas formiranje njihovih multi0nacionalnih kompanija…Poljskih, Ceskih, Madjarskih……mozes ti bato da kunes, i da se podsmevas….al vi u Srbiji ste bedni, nemate plate a ne zapad. Decko, u Ameriku se privremeno ne ide. Ko dodje ovde, ostaje….pomesao si me sa Podgricom,….uskoro cete vi ici u Pristinu da sljakate za kintu kakvi ste glupi komunisti. Svi vas prestizu a Srba sve manje.

 8. U Britanskoj Kraljevskoj kapeli molitvu je ocitao juce Koptski pravoslavni Vladika…..samo nase Vladike se boje jeretickog Zapada…tako vas i uce dok vam iz Rusije osim konzervi sardina samo pristigne koja Ikona.

  Nego vorkosign….jel jos imas ono, odes u kafanu sa tvojim operativcima…pa narucite vas 5 a 2-3 piva..hahaha

 9. onda Lune kao hoce da plati…a vi kat nemoj Lune, radio si nocas duo…pusti…….drug Mrki ce da plati konobarici Radojki….hahah…leba bre nemate da jedete

 10. hahaha ko u zemlji izobilja misli o lebu I radu??????
  to ima samo kod tvoji lokalni sheriff-a…..
  dodjes u Saloon kao kowboy Jimy dupe mu se dimi drmnes dve tri s’nogu I odmah na bussines da ne propadne kucna firma hahahaha….
  Mora se plati taxes,kurve,hot dog I crnac sto cisti bazen iza hacijende hahaha
  nece dzaba da radu mamu mu nigga giga

 11. Liberalni kaputalizam, multi nacionalne kompanije…ma vi ste strucnjaci, proniknuli ste u tajne svega sa zapada….opirete se, pregovarate, durite se i onda prihvatare gore ponude od pre. U americi kad pregovaras ides na to da dobijes vise, a vi debili ste okrenuli naglavacke teoriju pregovora. Vi pregovarate da bi dobili manje. To vas Putin naucio hahaha

 12. Eto a razmisli koliko si glup. Podsmevas se placanju takse a zato imate para samo za ruske polovne avione sa remontovanim akumulatorom. Sta mislis da li americki i britanski avioni imaju remontovane akumulatore. Dokle cete da lazete taj narod. Jel stvarno zelite da srbija bude na beograd svedena bitange komunjarske

 13. more da bidne ali ne mora da znaci…..
  eto tvoji eldoradosi vise NE mogu da naprave savez ni sa Mexico..
  oce Jerkoffski da im napravi ogradu 10 metara visoku hahaha
  kaze to je zdravo za bussines a moze I da se druze oko ograde u preskakanju sa motkom…
  atleticari odusevljeni sa svih strana nagrnuli u preskok haha

 14. Mislim ovo samo pokazuje da je ovaj sajt udbaski jer to sto ti pricas je brljavljenje koje nema veze sa gramatikom….samo sto ti to pustaju se vidi u etar se vidi kolika ste beda

  Idi bre na cetvrt leba i ako imas pare za parizer bu.alo

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here