OVAJ SRBIN JE U KRVI SRUŠIO SRPSKU DINASTIJU: Pre 100 godina, STRELJALI SU GA SRBI, a rehabilitovao ga je TITO!

Podelite:

U vreme vladavine kralja Aleksandra Obrenovića, zbog lošeg stanja u zemlji, smislio je i organizovao oficirski puč kraljevskog para Obrenović

Nema solidnog poznavaoca istorije da nije čuo za Dragutina Dimitrijevića Apisa, koji je bio član “Crne ruke”, koja je optužena za organizovanje atentata na Franca Ferdinanda, kojim je otpočeo krvavi Prvi svetski rat. No, on će u istoriji ostati poznat i kao vođa zaverenika koji su izveli Majski prevrat i u krvi ugasila jednu lozu.

Rođen je 5. avgusta 1876. u Beogradu. Rano je ostao siroče. Nakon toga, brigu o njemu preuzima njegova sestra i njen suprug. Završava Osnovnu Školu u Nišu, a nižu školu gimnazije u Beogradu (prva beogradska gimnazija). Nakon školovanja upisao je nižu školu Vojne akademije i završio je 1896. kao šesti u klasi. Bio je na službi u 7.pešadijskom puku u Beogradu gde je proizveden u čin potporučnika.

Septembra 1898. upisao je višu školu Vojne akademije za generalštabne oficire. U čin pešadijskog poručnika proizveden avgusta 1899.

U vreme vladavine kralja Aleksandra Obrenovića, zbog lošeg stanja u zemlji, smislio je i organizovao oficirski puč kraljevskog para Obrenović.

U noći 29. maja poveo je zaverenike iz Oficirskog Doma u dvor, gde je za vreme traženja kralja i kraljice, teško ranjen s tri metka u grudi. Zahvaljujući svojoj snažnoj prirodi, Dimitrijević je prebolio te rane, a njegov uticaj na oficire i poslove u vojsci stalno je rastao.

Godine 1905. položio je ispit za Generalštab i otputovao na vojne studije u Berlinu. Po povratku u zemlju, dodeljen je generalštabnom odeljenju Ministarstva Vojnog, i služio je u njemu od septembra 1906. do marta 1907.

Bio je u Makedoniji kraće vreme, a po povratku vršio je dužnost pomoćnika načelnika štaba Drinske divizije 1908. Još za vreme svog boravka na jugu Srbije, Apis se priključio tajnom komitetu koji je tada već bio stvoren sa ciljem da se odupre bugarskim pretenzijama. U isto vreme, postao je član Četničkog udruženja sa sedištem u Skoplju i Kumanovu.

1911. sa svojim drugovima osnovao je tajno udruženje Ujedinjenje ili smrt, poznato pod imenom Crna ruka. Za vreme same mobilizacije u septembru 1912. teško je oboleo od trovanja krv,i pa je morao biti vraćen u Beograd, te zbog toga nije mogao učestvovati u balkanskom ratu. Kao šef obavještajnog odeljenja Ratnog ministarstva Dimitrijević je uspostavio kontakte sa istomišljenicima iz mnogih krajeva.

U I svetskom ratu je rukovodio obaveštajnom službom. Potom je bio načelnik štaba Užičke i Timočke vojske. Zatim, pomoćnik načelnika štaba III armije.

Apis je u decembru 1916. uhapšen na solunskom frontu kao član tajne organizacije Ujedinjenje ili smrt. Optužnica ga je teretila za “prevratničko delovanje” s političkim ciljem u samoj zemlji. Pored toga u tužbi se navodilo, da je prikrivao Rada Malobabića i Muhameda Mehmedbašića, koji su bili optuženi istom tužbom, i da su 29. avgusta 1916. izvršili atentant na prestolonaslednika regenta Aleksandra, kada se automobilom vozio iz Ostrova u svoj logor.

Proces je vođen u Solunu pred vojnim sudom za oficire. Presudom od 23. avgusta 1916 Dimitrijević je osuđen na smrt, a streljan je 14. juna 1917. u Solunskom polju zajedno s artiljerijskim majorom Ljubom Vulovićem i Radom Malobabićem.

Na obnovljenom sudskom procesu 1953. u Beogradu, sve presude Višeg vojnog suda u Solunu su poništene, a svi osuđenici rehabilitovani, među kojima i sam Dragutin Dimitrijević Apis.

 

espreso

Podelite:

18 Komentari

 1. Ja koliko sam upoznat, uloga Apisa u ubistvu para Obrenović je minimalna, čak šta više odmah u početku kod sukoba sa dvorskom gardom, je ranjen i brzo izbačen iz stroja.
  Lice koje je bilo glavno i iznelo teret prevrata bio je pukovnik Mašin. Mašin je bio taj sa najznačajnijom ulogom u tom delu.

 2. ma onaj Ministar Policije Gencic je sve to vodio…..tad su Ministri i Oficiri imali velike ambicije za Srbiju, cim je neko ponizavao odmah pod noz…..Nasi JNA oficiri. mogli su zbog vlasti da Srbiju ocerupaju do samog Beograda oni bi se strapu u Beogradu i Moskvi klanjali i dalje….no malo se menja…onaj otpeao cetnicku pesmu, delegacija se poklonila Djeneralu Mihailovichu, mozda se menja…

 3. I Genčić je imao veliki udeo u celoj priči, sa one diplomatske strane, mada je služio dinastiji, bio odan, dok nije uvideo gde to sve vodi i kako će se po dinastiju završiti, jer nije mogao očima smisliti kraljicu Dragu i ubeđivanje kralja da mu Draga ostane devojka za “zabavu” nije prošlo, a kralj sebi sudbinu zapečatio.
  U tekstu objave trebalo bi da piše da je Apisova uloga u organizaciji Sarajevskog atentata velika a ne u likvidaciji kraljevskog para. Nije njegov doprinos toliki koliko se u tekstu pokušava reći, za Sarajevo jeste kod organizacije atentata.

 4. Strasno je da neko to nije isto radio Milosevicu i Miri Markovic 1991…..Ne u smislu da bih ja hteo neko nasilje,….ili neciji zivot…ali da je neko pokusao, da je neko Milosevicu lupio samar od oficira, sutnuo ga…..1903 su ubili Kraljevski par jer je ona lagala da meze da podari naslednika……Cesi su se samspaljivali od neposlosnosti…samo su Srbi cekali zlocin da nabuja, i da danas slave ono sto je i dovelo do tog zlocina….podanistvo komunizmu, Rusiji i opsta psihicka zaostalost.

 5. komunizam je bio izvanredno progresivna ideologija u svojem nastanku 1789. za vreme Pariske komune ali vremenom je izgubio svoja načela,postulate,ciljeve i pravičnost……
  za 100 godina je izbledeo a za 200 iskrivio se kao toranj u Pizzi i totalno pao u očima naroda…….
  danas svi govore kao da su Luj XVI aristokratija u luksuzu i dijamantima,kao da imaju neograničenu vlast kao kralj sunce,kao da nisu sitne,bedne,prizemne duše koje obitavaju u dubokoj tami svojeg besmisla sirotinjske čamotinje..

 6. čak i ovaj Maljević,obična što se kaže domaća Dodžara na privremenom radu u inostranstvu,
  i on voli da se uzdigne ispod giljotine i da svojom ovčinjom glavom prodaje narodu jagnjeće kože multinacionalni korporacija……
  a sam sa njima ne može da izađe na kraj..

 7. te “multi-nacionalne” kompanije su “multi-nacionalne” s razlogom. Jer one imaju proizvod i doprinose zaposlenju u tim malim zemljama komunizma i diktature koje jedino znaju da proizvode kockice leda koje pokusavaju da uvale Eskimima. od hrane, do medicine, do hemije, do vozila, do aviona, kamiona, traktora, kompjutera …sve su Zapadne firme to ostvarile jer su sposobne i kvalitetne. Tako da u normalnim zemljama koje su izasle iz prokletog komunizma vec imas formiranje njihovih multi0nacionalnih kompanija…Poljskih, Ceskih, Madjarskih……mozes ti bato da kunes, i da se podsmevas….al vi u Srbiji ste bedni, nemate plate a ne zapad. Decko, u Ameriku se privremeno ne ide. Ko dodje ovde, ostaje….pomesao si me sa Podgricom,….uskoro cete vi ici u Pristinu da sljakate za kintu kakvi ste glupi komunisti. Svi vas prestizu a Srba sve manje.

 8. U Britanskoj Kraljevskoj kapeli molitvu je ocitao juce Koptski pravoslavni Vladika…..samo nase Vladike se boje jeretickog Zapada…tako vas i uce dok vam iz Rusije osim konzervi sardina samo pristigne koja Ikona.

  Nego vorkosign….jel jos imas ono, odes u kafanu sa tvojim operativcima…pa narucite vas 5 a 2-3 piva..hahaha

 9. onda Lune kao hoce da plati…a vi kat nemoj Lune, radio si nocas duo…pusti…….drug Mrki ce da plati konobarici Radojki….hahah…leba bre nemate da jedete

 10. hahaha ko u zemlji izobilja misli o lebu I radu??????
  to ima samo kod tvoji lokalni sheriff-a…..
  dodjes u Saloon kao kowboy Jimy dupe mu se dimi drmnes dve tri s’nogu I odmah na bussines da ne propadne kucna firma hahahaha….
  Mora se plati taxes,kurve,hot dog I crnac sto cisti bazen iza hacijende hahaha
  nece dzaba da radu mamu mu nigga giga

 11. Liberalni kaputalizam, multi nacionalne kompanije…ma vi ste strucnjaci, proniknuli ste u tajne svega sa zapada….opirete se, pregovarate, durite se i onda prihvatare gore ponude od pre. U americi kad pregovaras ides na to da dobijes vise, a vi debili ste okrenuli naglavacke teoriju pregovora. Vi pregovarate da bi dobili manje. To vas Putin naucio hahaha

 12. Srbiju niko ne zove nista sto sadrzi rec “svet”….vas ce sad da ovilaze i rumunija i bugarska. Vi ste bre luzeri sa luzerskom rusijom hahah

 13. Eto a razmisli koliko si glup. Podsmevas se placanju takse a zato imate para samo za ruske polovne avione sa remontovanim akumulatorom. Sta mislis da li americki i britanski avioni imaju remontovane akumulatore. Dokle cete da lazete taj narod. Jel stvarno zelite da srbija bude na beograd svedena bitange komunjarske

 14. more da bidne ali ne mora da znaci…..
  eto tvoji eldoradosi vise NE mogu da naprave savez ni sa Mexico..
  oce Jerkoffski da im napravi ogradu 10 metara visoku hahaha
  kaze to je zdravo za bussines a moze I da se druze oko ograde u preskakanju sa motkom…
  atleticari odusevljeni sa svih strana nagrnuli u preskok haha

 15. Mislim ovo samo pokazuje da je ovaj sajt udbaski jer to sto ti pricas je brljavljenje koje nema veze sa gramatikom….samo sto ti to pustaju se vidi u etar se vidi kolika ste beda

  Idi bre na cetvrt leba i ako imas pare za parizer bu.alo

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here