Овако је престоница проводила своје задње дане мира

Поделите:

Крајем јула 1914. године Београд се још једном нашао на тесту – српска престоница тек што се опоравила од балканских ратова, а спремало јој се ново разарање, Први светски рат!

После ултиматума који је Аустроугарска упутила Србији 23. јула 1914. године и одговора српске владе који је уследио 48 сати касније, Београд је “задржавао дах”, а о томе како је изгледао живот у српској престоници у тих неколико дана пред почетак Првог светског рата сазнајемо из тадашњих бројева Политике.

Судећи по њима, Београд је одговор Аустроугарске чекао “мирно и достојанствено”.

– Јуче је био један од најинтересантнијих и најзначајнијих дана у Београду. Свестан озбиљности ситуације, Београд је остао достојанствен, трезвен и присебан. Иако су целог дана стизале, једна за другом, вести о великим војним гомилањима на северној граници Србије и о силној војсци у Земуну, Београд је остао миран и свестан онога шта има да се ради и како да се поступа – пише Политика од 25. јула 1914. године.

Већ сутрадан, ситуација је постала још озбљнија.

prvi svetski rat 1

– Иако мобилизација званично није била објављена ипак се цео Београд ођедном осетио на ратној нози. Војни обвезници узмували су се да нађу шта им треба па да хватају прве возове. Ођедном на улицама су се виделе масе униформи. Поновиле су се слике из септембра 1912 – стоји у оновременој Политици.

Мобилизација је објављена већ сутрадан, 27. јула 2914. а само 28. јула је Аустроугарска објавила рат Србији.

Београд је још исте вечери бомбардован. Напад је трајао шест дана, а када је изашао први следећи број Политике, 4. августа, Први светски рат је већ увелико трајао.

Извор: Дневно.рс

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here