Овим УKАЗОМ је KРАЉ ПЕТАР ИИ прогласио ДРАЖУ ИЗДАЈНИKОМ,

Поделите:

Четници под командом Драгољуба Михаиловића нису се обазирали на овај позив

На данашњи дан 1944. године на захтев избегличке владе Kраљевине Југославије краљ Петар ИИ Kарађорђевић посебним указом одузео је команду генералу Дражи Михајловићу и позвао војску да се стави под команду Јосипа Броза Тита.

Због све већег притиска Лондона, конкретно Винстона Черчила Избегличка југословенска влада је преко радио Лондона упутила јавни позив тадашњем министру војном Драгољубу Михаиловићу да обустави све контакте са немачким војницима и да прекине борбу против комуниста.

Четници под командом Драгољуба Михаиловића нису се обазирали на овај позив, те је краљ 1944. године распустио је владу у којој је Дража био министар војске, а да је Петар ИИ био стварно љут на Чичу доказује и чињеница да је укинуо и његов штаб.

12. септембра 1944. године тачно у 12 часова преко радио Лондона народу Југославије обратио се краљ Петар ИИ Kарађорђевић који је у веома емотивном говору као врховни командант ЈВО “наредио” свим припадницима те армије да се ставе под команту НОВ-а и Јосипа Броза Тита!

Espreso

Поделите:

4 Коментари

 1. Gluposti,još jedna britanska smicalica Titu..
  Kad je Tile čuo da su Britanci izdali Dražu odmah je pobegao sa Visa gde se nalazio među SAS-ovcima i avionom odleteo u Moskvu kod Staljina i nije se smeo vraćati u Yugoslaviju sve dok trupe Sovjetskog Saveza nisu ušle u Beograd..
  Naime kao što znate Tito je bio na poternicama zajedno sa Dražom i kad su Dražu izdali njega bi iseckali na komade i bacili ga ajkulama u Jadransko more..
  Nije im verovao ništa i bio je pravu jer bi ga Arsa Jovanović koji je bio zadužen od SAS glavešina momentalno likvidirao i Britanci bi posle rata na njegovo mesto postavili Dražu Mihajlović ali ih je mudri Tile prozreo i zbrisao na vreme..
  Najveći udarac Čerčilu za vreme II svetskog rata…
  Mislio je pijana budala da može da se igra sa Tiletom??

 2. To je već bio drugi put za dve godine da Britanska obaveštajna služba pokušava da ga likvidira lažnim vestima i obmanama…
  Prvi put su pokušali juna 1943. kad su poslali vojnu misiju na Durmitor i izvestili ga da Nemci spremaju ofanzivu i predlažu da se povuče na zapad što je i učinio i uleteo direktno u zamku,umalo nije poginuo da nije bilo Koče Popovića..
  Naravno Draži su poslali poruku da se povlači na istok i uspešno se izvukao jer se i on nalazio u blizini Mojkovca podno Durmitora..
  Tačno se vidi da su Tileta izdavali i gurali u smrt a Dražu čuvali za posle rata da zasedne u njegovu fotelju..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here