Ovim UKAZOM je KRALJ PETAR II proglasio DRAŽU IZDAJNIKOM,

Podelite:

Četnici pod komandom Dragoljuba Mihailovića nisu se obazirali na ovaj poziv

Na današnji dan 1944. godine na zahtev izbegličke vlade Kraljevine Jugoslavije kralj Petar II Karađorđević posebnim ukazom oduzeo je komandu generalu Draži Mihajloviću i pozvao vojsku da se stavi pod komandu Josipa Broza Tita.

Zbog sve većeg pritiska Londona, konkretno Vinstona Čerčila Izbeglička jugoslovenska vlada je preko radio Londona uputila javni poziv tadašnjem ministru vojnom Dragoljubu Mihailoviću da obustavi sve kontakte sa nemačkim vojnicima i da prekine borbu protiv komunista.

Četnici pod komandom Dragoljuba Mihailovića nisu se obazirali na ovaj poziv, te je kralj 1944. godine raspustio je vladu u kojoj je Draža bio ministar vojske, a da je Petar II bio stvarno ljut na Čiču dokazuje i činjenica da je ukinuo i njegov štab.

12. septembra 1944. godine tačno u 12 časova preko radio Londona narodu Jugoslavije obratio se kralj Petar II Karađorđević koji je u veoma emotivnom govoru kao vrhovni komandant JVO “naredio” svim pripadnicima te armije da se stave pod komantu NOV-a i Josipa Broza Tita!

Espreso

Podelite:

4 Komentari

 1. Gluposti,još jedna britanska smicalica Titu..
  Kad je Tile čuo da su Britanci izdali Dražu odmah je pobegao sa Visa gde se nalazio među SAS-ovcima i avionom odleteo u Moskvu kod Staljina i nije se smeo vraćati u Yugoslaviju sve dok trupe Sovjetskog Saveza nisu ušle u Beograd..
  Naime kao što znate Tito je bio na poternicama zajedno sa Dražom i kad su Dražu izdali njega bi iseckali na komade i bacili ga ajkulama u Jadransko more..
  Nije im verovao ništa i bio je pravu jer bi ga Arsa Jovanović koji je bio zadužen od SAS glavešina momentalno likvidirao i Britanci bi posle rata na njegovo mesto postavili Dražu Mihajlović ali ih je mudri Tile prozreo i zbrisao na vreme..
  Najveći udarac Čerčilu za vreme II svetskog rata…
  Mislio je pijana budala da može da se igra sa Tiletom??

 2. To je već bio drugi put za dve godine da Britanska obaveštajna služba pokušava da ga likvidira lažnim vestima i obmanama…
  Prvi put su pokušali juna 1943. kad su poslali vojnu misiju na Durmitor i izvestili ga da Nemci spremaju ofanzivu i predlažu da se povuče na zapad što je i učinio i uleteo direktno u zamku,umalo nije poginuo da nije bilo Koče Popovića..
  Naravno Draži su poslali poruku da se povlači na istok i uspešno se izvukao jer se i on nalazio u blizini Mojkovca podno Durmitora..
  Tačno se vidi da su Tileta izdavali i gurali u smrt a Dražu čuvali za posle rata da zasedne u njegovu fotelju..

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here