ПИСМО ВОЈВОЂАНИНА АУТОНОМАШИМА

Поделите:

Територија данашње Војводине од својих најранијих почетака настањена је разним племенима, међутим једно племе је ту највише оставило трага – Словенско, да будемо прецизнији Српско. Словенски краљ Само влада делом Војводине у 7. веку државом у чијем стварању су учествовали и Дерванови Срби. Словенска држава Велика Моравска успоставља власт над овом облашћу у 9. веку. Тада се као војводе први помињу Салан (владао Бачком) и Глад (владао Банатом). Долазак Мађара у Панонију није знатно променио структуру становништва сем у северним деловима. На југу и даље влада у 11. веку Сремом војвода Сермон. У 12. веку руска Несторова хроника нас упозорава да је прапостојбина Словена управо јужна Панонија и Подунавље! Списак владара који имају власт над овом територијом, под угарском круном или српском, је још шири: Срем Стефана Драгутина и Стефана Владислава у 14. веку; земље које држи Стефан Лазаревић, затим Ђурађ Бранковић и Вук Гргуровић, Ловро Илочки, Ђорђе Бранковић, Јован Бранковић у 15-16. веку; Иван Бериславић, Стефан Бериславић, Раде Божић, Павле Бакић, Стефан Штиљановић, цар Јован Ненад и његова српска држава, Радослав Челник, Хасан Предојевић, Теодор Несторовић, Јован Монастерлија у 16. веку; Стефан Шупљикац, Јосиф Рајачић у 19. веку! Стога се сва ова област од 16. до 18. века називала Rascia – Рашка земља! Стога је и овде била Крајина! Стога Ratzen stadt илити Рашко село носи данашњи назив Нови (За)Сад, некадашњи Сам Борац је Сомбор, а Суботица је по војводи Суботи украсила север наше Српске Војводине.

Баљезгарије да Војводина никада није припадала Србима су на нивоу научне фантастике, Срби су одувек овде чинили већинско становништво! Зато су и вршене колонизације разних народа, како би се то променило. Државе које су нама владале су долазиле и одлазиле, али ми смо остајали и остаћемо на родној равничарској груди.

Поделите:

2 Коментари

    • Узми књиге па научи ко су аутономаши, ко их је створио и шта је крајњи циљ аутономаша на основу изјава актуелних представника политичара у Војводини. Тврдње да су ИСТРИЈСКЕ ЧИЊЕНИЦЕ НЕТАЧНЕ ИЛИ ДЕЛИМИЧНО ТАЧНЕ МОРАЈУ ДА СЕ ДОКАЖУ А У ИЗНЕТОМ ТЕКСТУ ПОСТОЈЕ ДОКАЗИ НАЈМАЊЕ 10 АКАДЕМИКА НАУКА ИСТОРИЧАРА КОЈИ СУ СВОЈИМ ДОКАЗИМА ПОТВРДИЛИ НАВОДЕ У ОВОМ ПИСМУ.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here