Планина у Канади носи име српског војводе

Поделите:

По завршетку Првог светског рата једна планина у Канади названа је Путник, по српском војводи Радомиру Путнику. Канађани су желели да на овај начин одају почаст савезничким – српским борцима који су поднели велике жртве у Првом светском рату и под Путниковом командом задали први пораз Централним силама.

У далеким Стеновитим планинама Канаде, у планинском масиву Кананаскис који броји неколико планина чије је називе тешко запамтити, постоји једна чије је име нама, грађанима Србије, веома познато. Путник. Ни мање, ни више, названа је по нашем војводи, Радомиру Путнику.

Канађани су је тако назвали још 1918. године, након страшног рата који је тутњао светом четири године и у коме смо били савезници. Знајући да цене пожртвованост начелника Врховне команде српске војске који је у Церској бици са својом војском нанео први пораз Централним силама у Првом светском рату, посветили су им делић своје земље.

Косовско порекло Радомира Путника

Радомир Путник се родио у Крагујевцу 1847. године, али његови преци су потицали са Косова. Наиме, његов деда Арсеније, доселио се са Косова у Белу Цркву. Арсеније је тада имао око седам година, а када су га упитали како се зове, одговорио је да је он путник у непознатом правцу. Тако је настало презиме славног војводе.

Војвода је знао да побеђује надмоћног непријатеља, али и када је губио, губио је тако да очува част Србије. Тако је након тројне инвазије Централних сила на Србију, крајем 1915. године, уместо понижавајућег сепаратног мира, наредио повлачење српске војске ка Косову и Метохији и Албанском приморју преко Албанских планина. Овај догађај је познат као “Албанска голгота” због страшних губитака које је претрпела српска војска. Претпоставља се да је од почетка повлачења живот изгубило око 72.000 људи.

Ретко поштење

Након Кумановске битке (23. и 24. октобра 1912.) у Првом балканском рату, којом се великим словима уписао на странице историје ове земље победивши турску Вардарску армију, генерал Путник постао је први српски војвода. Међутим, по жељи војводе Путника, његова плата остаје иста као и плата потпоручника, три динара дневно.

Сто година након завршетка Првог светског рата, Равногорски покрет из Калгарија, највећег града канадске покрајне Алберте (којој припада планина Путник) и група људи из Едмонтона, овековечили су планину Путник откривањем и освећењем спомен-плоче на којој су на енглеском језику уклесане речи:

„Планина Путник названа је у знак вечног сећања на мушкарце и жене из савезничких оружаних снага у Србији и њиховог вође, војводе Радомира Путника (1847–1917). Србија је изгубила четвртину свог становништва, како припадника војске, тако и цивила за време Првог светског рата (1914–1918). Ова жртва била је део канадских и савезничких борби у Европи против три царевине у циљу заштите људских права и слободе човечанства”.

Планински масив Кананаскис је изузетно популарна туристичка атракција Канаде. Самим тим, канадски Срби су веома поносни што се на овом делу Земљине кугле налази нешто “њихово”. Па иако можда никада нећемо видети планину Путник, поносни смо и ми у Србији, хиљадама миља далеко од ње.

Поделите:

8 Коментари

 1. Срби и Македонци су браћа-близанци.
  И једни и други гласају за власт, коју им странци наметну.
  То траје све док ти исти странци не изврше смену,
  односно док у игру не уведу играче са клупе за резерве.

 2. Tito je svog kuma Rankovica unistio posle decenija odanog sluzenja a Krcuna, njegov krvavi malj je i ubio. To sto su Karadjordjivici uradili nije nista u odnosu na komunisticke boljsevicke zaokrete u zabadanju noza u ledja dojucerasnjim drugovima. Komunjare se od toga umetnost napravili a tu umetnost su danas nastavili ….eh ne sme da se kaze cak ni odavde iz velike Engleske.

  • Hm,hmm..eto,to je to, kao adut..ali je laz. Licno sam sedeo,kao klinac i slusao,jos nije bio sahranjen,razgovor,Krcunovog brata par ,pukovnika i ratnih drugova,od kojih je i napravljena UDB,mahom Druga proleterska..Krcun,nije ubijen..tacka! Ali,nije tacka,treba ” edukovati srbe” u mrznji protiv Broza,pa po,Gebelsu,c100’puta ponovljena laz,postaje istina,sa koleno na koleno. Ako je Broz danas problem,treba ga ” svrgnuti”.. industrijalizacijom,medjunarodnim ekonomskim odnosima,garantovanim i redovnim zaradama,zdravstvom,skolstvom…itd

 3. Srbima su stranci nametnuli vlast 1945 tacno
  Slazem se sa gospon Lunetom, veoma pametan covek, zna srpsku psihu

  Rusi su bili brZi i 1945, i 1990 i 1991, 1997…..i 5 oktobra…..super smo prosli i hvala majci Rusiji kako nas je cuvala

  • Hm,hmm..a,odakle,pojam,pravo,da Rusija ima da nas cuva ? Pasic rece ” zlo sa Rusijom jos vece bez nje”..? Pa interesi su u pitanju,slabijeg i jaceg ” sestara po veri”.. masa portala,se bavi,problemom,kome cemo da budemo vazali. Nisu rusi,1945 dosli nascda oslobode,imali su svoj pravac,nastupanja,i obezbedjivali bokove…Jesmo mi Sloveni,jeste vernicima zajednicka slava i vera pravoslavna,ali,neke druge stvari su u pitanju. U se i u svoje kljuse. Decenije sluzenja unjednom vremenu,ne znaci,ne sluziti u drugom vremenu.Kada,nesto postane kocnica,kada se pakna zalepi,zariba za dobos pakna se menja. Imali smo dobru volju,napravili zajednicka preduzeca,mesovita preduzeca sa Rusima,i kada smo videli ” ko je i kakav je gazda u kuci”, razdruzili smo se..nije nam odgovaralo,svi da radimo,Rusiju da izgradimo,pa ce ona tako jaka posle da izgradi nas….nekakav put smo nasli,do slavnih devedesetih, i 5 oktobarskih,umesto bravara,dosao nam je bagerista,kazu,opet se pojavio..podrzao,one koji nece dacsjasu.

 4. Slusao sam i ja kad sam bio klinac od deda strica da je Kralj Aleksandar bio najbolji Kralj i da je Draza bio najbolji u humaniji vojskovofja i da bi da komunisti nisu zapoceli gradjanski rat Srbija bi do 1944 bila slobodna od Nemaca sa 2% zrtava kojih je posle Bilo. I tacka. Nema diskusije.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here