Потресно опроштајно писмо Вељка Чубриловића, члана Младе Босне…

Поделите:

На данашњи дан 1915. године, у Сарајеву је објешен српски учитељ Вељко Чубриловић, члан Младе Босне, друг Гаврила Принципа, један од учесника атентата 28. јуна 1914. на аустроугарског престолонаслиједника надвојводу Франца Фердинанда.

Ноћ пред смрт, Вељко је својој породици написао писмо. Оригинал је спаљен по наредби суда, али се тамничар сажалио и прије него што га је запалио, преписао га је.

Резултат слика за Вељко Чубриловић

Вељко Чубриловић са супругом и кћерком

Преносимо вам дио писма:

“Када примиш ово писмо, мој дух лебдеће над Тобом и нашим чедом, милом Надом. Твој Вељко оставиће ову “долину суза”, а ништа нема да остави теби, мила моја, и нашем дјетету, него своју неизмјерну љубав према нама. Душо, посљедња моја мисао биће упућена вама, мојим најмилијима. Не тугуј много, не жалости се. Тако је морало бити.

Преда мном на столу леже слике Твоје и Надине, ја вас љубим, а неки унутрашњи глас ми шапће, да ће вас послије моје трагедије пратити срећа и благослов Божји. Будите сретни, а вријеме ће излијечити и ову тешку рану. Мила моја ја познајем живот и предвиђам да ћеш ти храбро корачати кроз њега и крчити трновите стазе којим ћете ступати.

Али душо, ако би пут био исувише трновит да не би достојало Твоје снаге да га крчиш, потражи друга који ће Те разумијети, као што сам Те ја разумијевао, па с њиме удружи свој живот. Од мене, нека Ти је просто. Ти си заслужила да будеш сретна.

Када наша Нада одрасте и могне разумијети, испричај јој све о њеном оцу. Држим да ће ме разумијети и опростити своме оцу што је осиротила. Да, ја тражим и молим њен опроштај, јер нисам према њој извршио родитељску дужност. Ти ћеш рећи милом чеду: твој тата је тебе волио више него свој живот, љубио те и носио када си била мала, о теби је мислио и дан и ноћ.

Неизмјерно вас воли и љуби ваш тата. Нека вас Господ благослови. Молите се њему, да ми буде милостив.”

Вељко Чубриловић је рођен 6. јуна 1886. године, у Градишци. Школовао се и радио у Новом Саду, Сомбору, Тузли, гдје се оженио Јованком Адамовић. Брачни пар Чубриловић 1910. године долази у Прибој, гдје је Вељко радио као професор и где се родила њихова ћерка Нада. Заједно са братом Васом био је припадник Младе Босне.

Извор: nezavisne.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here