Предавао математику и учио Србе родољубљу

Поделите:

Професора Вучка Jоксимовића Сабор СПЦ уврстио међу свете мученике. Друговао са Бором Станковићем, Домановићем, Давидовићем…

ПОРОДИЦА Јоксимовић као реликвију чувала је породичне фотографије. С колена на колено, из рата у рат, није се одвајала од малене дрвене кутије у којој су биле ове породичне успомене. Међу њима био је и портрет Вучка Јоксимовића, храброг професора физике и математике, који је изнад свега волео Србију. Какву је лекцију оставио својим потомцима, али и целокупном српском роду сазнало се после читавог века. Последњи Сабор Српске православне цркве у Пећкој патријаршији уврстио га је међу свете сурдуличке мученике.

И поред тога што му се Црква за мучеништво одужила, о Вучку Јоксимовићу не би се знало ништа више да његов унук Миодраг Јоксимовић није пожелео да преко страница “Новости” исприча причу зашто је његов предак заслужио ореол свеца.

– Мој деда је рођен у драгачевском селу Вирово давне 1868. године. Рано је остао без мајке Јелене и оца Петра. За кору хлеба морао је да се сналази сам – говори нам Вучков унук Миодраг, данас шездесетседмогодишњак.

– Радио је тешке послове на имањима богатих сељака, али је, ипак, у родном селу успео да заврши основну школу.

ВУЧКА Јоксимовића је из животне недаће извео таленат за математику и физику. Сироче, које је остало без родитељског ослонца, користило је свој дар за природне науке да и у Београду преживи. Служећи по београдским кафанама вешто је “сабирао” туре пића, а у слободно време подучавао је децу богаташа. Тако је завршио Прву београдску гимназију, потом математику и физику на Српској краљевској великој школи.

– Кад је дипломирао, деда је добио посао у Врању – наставља Миодраг Јоксимовић. – Намера тадашњих власти била је да интелектуално ојача југ Србије, који је био угрожен “бугаризацијом”. Запослио се у тамошњој гимназији.

Породица Вучковић

Заједно са Јоксимовићем, у Врање, по истом задатку, декретом обреновићевске Србије долазе и књижевник Радоје Домановић, као и Љубомир Давидовић и Јаков Јаша Продановић, који су се касније отиснули у политичке воде.

– Домановић и мој деда су били пријатељи. Причали су ми да је чувени сатиричар обожавао штрудлу од ораха кад је направи моја бака Даница Краљевачка – каже млађи Јоксимовић. – Деда је предавао математику Борисаву Станковићу. Не знам какав је велики српски романсијер био математичар, и то је само једна од многих неиспричаних прича из дединог живота. Није имао ко да ми их исприча, мој деда је погинуо 1916, а ја сам рођен 1950. Имали смо ту несрећу да је мој отац умро млад.

По повратку у Београд, један је од првих високообразованих мештана села Вирова, предаје у тада елитној Другој београдској гимназији.

– У БЕОГРАДУ професорује и другује са познатим композитором Јосифом Маринковићем, уметницима Марком Муратом и Симеоном Роксандићем – говори Јоксимовићев унук. – Причали су ми да је 2. јуна 1892, као апсолвент, присуствовао предавању Николе Тесле у Капетан-Мишином здању, током једине посете славног научника Београду. Стално је истицао тај догађај.

Као резервни мајор Војске Краљевине Србије, Јоксимовић је учествовао у Балканским и Првом светском рату.

– Током бугарске окупације у Првом светском рату, нове власти нису бирале начин како да изврше бугаризацију локалних Срба. Једна од жртава насилне бугаризације био је и мој деда – каже Миодраг Јоксимовић.

Радоје Домановић

Вучку Јоксимовићу су 24. јануара 1916. понудили да у замену за живот промени презиме у Јоксимов. Он је то одбио.

– Одвели су га испребијаног и рањеног у сурдуличке кршеве изнад Манајлског тунела где су наставили да га муче – наставља породичну повест млађи Јоксимовић.

– Није поклекао. Тражили су да говори “Оче наш” на бугарском језику, а он је почео на српском. Тада су двојица бугарских официра кренули на њега бајонетима. Дедини земни остаци пронађени су тек 31. децембра 1918. године.

Јоксимовић би био само један од многих који су настрадали од “бугарског бајонета”, да није после 101 године канонизован заједно са осталим сурдуличким мученицима страдалим у Првом светском рату. Сурдулица је од 1915. до 1918. била сабирни логор, у који су Бугари свакодневно доводили највиђеније Србе, које су сматрали претњом бугаризацији. Неке су одводили даље, а већина је ту убијена. Убијани су свештеници, учитељи, чиновници, адвокати, међу страдалима било је жена, деце…

– Тек сада ова прича о Вучку Јоксимовићу, о његовом и страдању његових сапатника, о његовој и храбрости и непоткупљивости националног осећања још неких сурдуличких мученика, као и о његовој јединој преживелој фотографији после савезничког бомбардовања 16. априла 1944. године, добија коначан изглед – закључује наш саговорник.

Бора Станковић

“НОВОСТИ” – ХРОНИЧАР ПОРОДИЦЕ

– “ВЕЧЕРЊЕ новости” као да постају хроничар наше породице – каже Миодраг Јоксимовић. – Ваш лист објавио је пре много година причу о Вучковом синовцу Богосаву Јоксимовићу и Везировом мосту у Албанији, поред кога је фотографисан са групом српских ратника. Објављени су делови његовог писма “чичи” Вучку у ком га обавештава да је предложен за Златну медаљу за храброст “Милош Обилић”. То одликовање је и добио 1913. Писали сте и о мом сину Петру, Вучковом праунуку у чланку “Чудо од детета”. Петар је инжењер и сликар са више од 30 самосталних изложби. Када је имао само 17 година положио је пријемни на бечкој ликовној академији.

Драгана Матовић

Поделите:

4 Коментари

  1. OĆEMO LI SRBIMA,SVOJIM OČEVIMA,DA SE ODUŽIMO SKULPTUROM,ZBIRNO U PROSTRU PARKOVA,OĆEMO LI OBELIŽITI SVE SRPSKE SVETSKE PRVAKE,SKULPTUROM I ISPISANIM IMENIMA.TO DA URADE STUDENTI UMETNIČKE AKADEMIJE.OĆEMO ,NARAVNO,KAD DOĐU SRBI NA VLAST.

  2. Да, праштати несташлуке ни властитој деци није васпитно и увек се ружним враћа и деци и родитељима. Зашто на спортским догађајима Немци не скандирају “Уби Јевреја… уби Пољака… уби Руса…” Зато што су Немци врло озбиљно кажњени за геноцид и злочине које су извршили током Другог светског рата. Њима је са основом наметнута, колика-толика хипотека одговорности према учињеном. Хрвати у тадашњој НДХ, из разих разлога, оправданих или не, нису кажњени за злочине у геноциду према Србима у Јасеновцу, поготово не за 30.000 хиљада убијене српске деце по јединственим логорима- стратиштима – специјализованим за убијање деце у историји светске цивилизације. Ето зашто они, мирне савести и без кајања, упорно скандирају: “Уби Србина, Србе на врбе и За дом спремни”. Није грех након 101 године не поменути бугарске злочине на југу Србије, нити је то хушкање. Не дозволимо да нам се ћутање поново обије о главу. Не чуде хрватски моћници тог времена који су Јасеновац ћутали: Броз, Бакарић, Крајачић, већ Ранковић, Пера Стамболић, Коча Поповић,Јован Веселилнов, комплетан генералштаб тадашње ФНРЈ па СФРЈ, који су својим ћутањем партиципирали у овом злу. Јасеновац је највећа српска трагедија али и срамота! Бугарски злочини су можда по обиму били мањи, али једнако ужасавајући. Да су Срби начинили зло Јасеновца или оно на југу Србије , ја бих јавно изјавио: “Ја сам Србин, али се трајно и дефинитивно одричем и политике и појединаца Срба који су ова зла учинили. Био бих најсрећнији када би моје извињење и делићем могло да ублажи и жртве и бол за њима”. Видите, редак је Хрват, чак и интелектуалац, који је овако нешто у стању да изговори. Не хушкам, већ кажем да мада смо истински најближи и браћа, наши односи, без прочишћења и истине, не обећавају. Ово важи, готово у целости, и за комшије Бугаре. На жалост.

  3. Srpska istorija i kultura, postignuća i djela velikih ljudi je ponos svakog od nas. Hvala Vam što dijelite sa nama sve ono što tu istoriju i te ljude čini još većim, nezaboravljenim a nas još ponosnijim. Samo ne mogu da shvatim kako Vi, M. Joksimoviću, možete i imate smjelosti i obraza da pišete o svom porijeklu, a sa druge strane one koji su vašeg porijekla i od Vas i vas Joksimovića poništavate i odričete ih se. Otkud da to oni nisu vrijedni Vašeg pomena, sjećanja a o posvećenost, predanosti i pripadnosti ne mogu ni da govorim jer je nikada nije ni bilo, sem da se kao čovjek zgrozim na tu i takvu” ljudskost” koja nažalost takođe neće biti zaboravljena od onih kojih se ne sjećate u ovoj sadašnjosti.

    • Tačno tako kumo naša, ti vjerovatno kao Dr psihologije, bolje od nas razumiješ i shvatas ‘psihologiju’ jednog takvog čovjeka i onih koji ga okružuju i kao takvog podržavaju u stavu. Isto tako, ti kao čovjek, a ne psiholog, zajedno s nama, ne možeš da pojmiš da jedan roditelj ide unazad i naširoko u istoriju svog porijekla, a ono od čega bi on trebao da stvara istoriju, s jedne strane je potpuno zatrao, ukopao, sahranio… žive ljude. Gdje je tu mjesto ponosu na svoju licnu tvorevinu? Djed mu je štitio prezime, a on se odrekao djeteta, unuceta očiju najnevinijeg andjela. Kakvo jadan, očajan i povrh svega licemjeran stav prema sebi samom!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here