ПРИЧА О СРПСКОМ КРАЉУ који је браковима водио дипломатију

Поделите:

У време краља Милутина немањићка Србија је отпочела територијално ширење према југу на рачун Византије.

Краљ Милутин се сматра једним од најмоћнијих средњовековних српских владара.

Читаоци Недељника, уз сваки примерак новог броја од 28. јуна на поклон ће добити четврту књигу из едиције о Немањићима посвећену управо краљу Милутину.

Књигу „Краљ Милутин – бракови као средство дипломатије“ написала је др Милена Репајић.

Ауторка књиге која се добија на поклом уз Недељни рекла је постало „део фолклора да је Милутин био велики заводник“. Ако се може говорити о Милутину као „најколоритнијем владару из Немањићке лозе“, како каже ауторка, то само донекле има везе с његовим браковима. Он се, наиме, четири пута женио.

„Бракови у Средњем веку нису имали много везе са тим да ли је неко заводник.

Када је реч о елитама и владарима, бракови су пре свега средство дипломатије и те елите су у читавој Европи и Медитерану биле уско повезане. Кад погледате лозе и брачне везе у Средњем веку видећете да су великим делом у питању рођаци. И они имају много више заједничког једни са ддругима него са народом којима владају.

Милутин је ту најакректристичнији пример пошто је живео у времену великих промена у Европи, пре свега у време обновљеног Византијског царства. Детињство му је било у доба када је царство почело да се обнавља после Четвртог крсташког рата.

Његови бракови, између осталог, показују изузетно компликоване прилике на Балкану и шире у Европи, када Византија није више толико снажна држава која одређује све што ће се дешавати у зони њеног утицаја. Милутин је кроз бракове, што своје, што бракове своје деце, покушавао да се снађе у тим водама.

б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here