PRIČA O SRPSKOM KRALJU koji je brakovima vodio diplomatiju

Podelite:

U vreme kralja Milutina nemanjićka Srbija je otpočela teritorijalno širenje prema jugu na račun Vizantije.

Kralj Milutin se smatra jednim od najmoćnijih srednjovekovnih srpskih vladara.

Čitaoci Nedeljnika, uz svaki primerak novog broja od 28. juna na poklon će dobiti četvrtu knjigu iz edicije o Nemanjićima posvećenu upravo kralju Milutinu.

Knjigu „Kralj Milutin – brakovi kao sredstvo diplomatije“ napisala je dr Milena Repajić.

Autorka knjige koja se dobija na poklom uz Nedeljni rekla je postalo „deo folklora da je Milutin bio veliki zavodnik“. Ako se može govoriti o Milutinu kao „najkoloritnijem vladaru iz Nemanjićke loze“, kako kaže autorka, to samo donekle ima veze s njegovim brakovima. On se, naime, četiri puta ženio.

„Brakovi u Srednjem veku nisu imali mnogo veze sa tim da li je neko zavodnik.

Kada je reč o elitama i vladarima, brakovi su pre svega sredstvo diplomatije i te elite su u čitavoj Evropi i Mediteranu bile usko povezane. Kad pogledate loze i bračne veze u Srednjem veku videćete da su velikim delom u pitanju rođaci. I oni imaju mnogo više zajedničkog jedni sa ddrugima nego sa narodom kojima vladaju.

Milutin je tu najakrektrističniji primer pošto je živeo u vremenu velikih promena u Evropi, pre svega u vreme obnovljenog Vizantijskog carstva. Detinjstvo mu je bilo u doba kada je carstvo počelo da se obnavlja posle Četvrtog krstaškog rata.

Njegovi brakovi, između ostalog, pokazuju izuzetno komplikovane prilike na Balkanu i šire u Evropi, kada Vizantija nije više toliko snažna država koja određuje sve što će se dešavati u zoni njenog uticaja. Milutin je kroz brakove, što svoje, što brakove svoje dece, pokušavao da se snađe u tim vodama.

b92

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here