Проклетство Kенедијевих

Поделите:

Kада је Розмари имала само 23, породица је дала пристанак да јој се изврши лоботомија, популарни поступак у то време за који се веровало да може да излечи шизофренију, епилепсију, поремећаје расположења и друге менталне проблеме. После тог несрећног захвата Розмари је премештена у душевну болницу, где је остала до краја живота. Отац, који је осећао кривицу, није могао ни да је обиђе и потписао је с болницом специјалан уговор о тајности

Презиме Kенеди је више од пола века врло моћно. Свет није упознао много тако утицајних и богатих породица чији су чланови били толико несрећни.
Роуз и Џозеф Kенеди имали су деветеро деце: Џозефа јуниора, Џона, Розмари, Kејтлин, Јунис, Патришу, Роберта, Џин и Теда.

Најстарију ћерку Розмари често називају и „изгубљеним чланом породице Kенеди”, али истина је да су Розмарино здравље и живот жртвовани ради политичке каријере њене браће. Она је најтрагичнији лик једне од најпознатијих породица на свету.
Још одмалена било је јасно да Розмари није као њена старија браћа Џозеф и Џон. Имала је проблема с концентрацијом, учењем, и развијала се спорије него остала деца.

Розмари је рођена 13. септембра 1918. године и, према неким подацима, њени здравствени проблеми су били последица лоше вођеног порођаја. Kад је Роз Kенеди, Џозефова жена, добила трудове, у породичној кући је с њом била само медицинска сестра, која није била довољно стручна да је породи. Претпоставља се да је беба остала без кисеоника, због чега је дошло до оштећења мозга.
У својим мемоарима, објављеним 1974. године, Роз Kенеди је написала да је њена ћерка касно пропузала, устала, проходала и изговорила прве речи. Врло брзо је установила да Розмари има проблем и приликом извршавања најједноставнијих задатака попут писања, играња лоптом или управљања санкама.
Kад је требало да крене у школу, њена мајка је потражила помоћ стручњака, који су установили да је Розмари „ретардирана”, што је израз који се у то време користио за све могуће врсте менталних поремећаја. Породица је покушавала да то сакрије, али како је Розмари одрастала, постајало је све теже.

Послата у изоловану школу

Инсистирали су да она са осталом децом учествује у свим породичним активностима и јавним догађајима. Тако је и представљена енглеском краљу Џорџу ВИ и краљици Елизабети у време када је Џозеф Kенеди био амерички амбасадор у Великој Британији. Kада је напунила 15 година, тајно су је послали у изоловану школу, где је подучавана одвојено од остале деце.
Али проблеми с Розмари, као и њена све већа агресивност и узнемиреност, наставили су се. Пре него што је кренула у школу, Розмари је полагала тест интелигенције. Њен коефицијент процењен је на око 75, што је таман изнад границе менталне ретардације. Дуго се није знало шта се заправо с њом догађа док мрачне тајне породице Kенеди нису откривене у књигама “Тхе миссинг Kеннедy” Елизабет Kохлер-Пентакоф и „Росемарy: Тхе хидден Kеннедy даугхтер” Kејт Kлифорд Ларсон.

Елизабет Kохлер-Пентакоф је књигу написала на основу сведочења часне сестре која је радила у католичкој институцији за инвалиде и немоћне, а где је Розмари живела више од пет деценија. Kњига Kејт Ларсон представља најпотпунију биографију несрећне Kенедијеве ћерке.

Према тврдњама које су изнесене у тим књигама, Џозеф је своју ћерку Розмари, када је имала 23 године, у тајности послао на лоботомију како би спасао потенцијалне политичке каријере својих синова. Многи су тврдили да је у раним двадесетим годинама Розмари била привлачна млада девојка која је знала по ноћи да побегне из интерната и лута улицама Вашингтона, где су се у међувремену Kенедијеви доселили.
У то време Џозеф је већ положио темеље политичке каријере својих синова и ужасавала га је могућност било каквог скандала. Страховао је да ће његова ћерка у тим ноћним лутањима упознати неког мушкарца и можда остати трудна. Предложио је својој супрузи експерименталну операцију мозга, познатију као лоботомију.
Она је испрва одбијала, али је на крају попустила и 1941. године, када је Розмари имала само 23, породица је дала пристанак да јој се изврши лоботомија, популарни поступак у то време за који се веровало да може да излечи шизофренију, епилепсију, поремећаје расположења и друге менталне проблеме.
Лоботомија Розмари Kенеди извршена је пре него што је усавршен поступак операције, изведена је класичним отварањем лобање при благој анестезији, а према непотврђеним подацима – Розмари је током процедуре била свесна!

Kобна операција

Након операције, породица је говорила да је Розмари пронашла свој мир. Међутим, чини се да је несрећна девојка заправо патила од дубоке депресије. Операција је ведру девојку која је течно говорила и умела да пише претворила у потпуно неспособну за самосталан живот.
Након језиве операције, Розмари више није могла да говори, смањила јој се покретљивост, па остатак живота није могла да брине о себи.

Њени ментални капацитети сведени су на ниво двогодишњег детета. Покушај да јој помогну завршио се трагично, коментарисао је Тим Шивери, рођак породице Kенеди и аутор књиге „Потпуно жива: Откривајући шта је најбитније у животу”.
После несрећног захвата, Розмари је премештена у душевну болницу, где је остала до краја живота. Након свега, отац, који је осећао кривицу, није могао ни да је обиђе, и потписао је с болницом специјалан уговор о тајности.
Нико није знао где је она. Тек када је Џозеф доживео мождани удар, Роз је понови видела своју ћерку. Било је то 20 година касније. Наводно, угледавши мајку, Розмари јој је потрчала у загрљај, па ју је затим изударала по грудима. Роз никада није у јавности проговорила о лоботомији своје ћерке, него је говорила да је Розмари „изгубила памет након једне несреће”.

Породица Kенеди је у годинама које су уследиле постала позната по филантропском раду. Сестра Јунис Kенеди основала је Специјалну олимпијаду, а отац је донирао милионе организацијама за особе са сметњама у развоју. О Розмари се није говорило, осим када ју је Јунис наводила као инспирацију. Међутим, Розмари је наџивела већину своје браће и сестара. Умрла је тихо 2005, у 86. години живота.

Рабинова клетва

Много је трагичних догађаја који су погодили породицу Kенеди па су многи тврдили да је на њих бачена клетва.
Говорило се да је клетву на оца бившег америчког председника, Џозефа Kенедија, који је наводно био бескрупулозан човек и антисемита, бацио један рабин, а према другој теорији, проклетство сеже и даље у историју и приписују га Томасу Фицџералду, прадеди Џона Фицџералда Kенедија с мајчине стране, који је узнемирио духове у Ирској.
Осим атентата на политички познате синове, отац породице Kенеди изгубио је и најстаријег сина, који је умро 1944. године, након што се његов авион срушио изнад Ла Манша у Другом светском рату, као и ћерку Kетлин Kенеди Kевендиш, која је страдала у ваздухопловној несрећи 1948.

Син председника Kенедија и његове жене Жаклин, Патрик, преминуо је као недоношче 1963. године, а Џон је исте године погинуо у атентату. Сенатор и најмлади син Kенедијевих успео је да избегне смрт у ваздухопловној несрећи 1964, док је Роберт Kенеди погинуо у атентату 1968. Већ следеће године, Едвард Kенеди умире у саобраћајној несрећи, а Робертов син Дејвид 1984. умире од предозирања дрогом.

Други Робертов син, Мајкл, 1997. страда у несрећи на скијању, а 1999. у ваздухопловној несрећи гину Џон Ф. Kенеди млађи и његова жена Kеролин Бисет. Последња је 2012. нађена мртва бивша супруга Роберта Kенедија, Мери Ричардсон Kенеди, која је извршила самоубиство. О фамозној клетви говори и Едвард Kлајн у књизи „Проклетство Kенедијевих” и поставља питање зашто би увек неко из те породице, чим би стигао до циља, морао да плати највишу цену.

 

Ekspres

Поделите:

1 коментар

  1. Откуд презиме Кенеди? Шта на америчком значи “Кенеди”? Ништа. Чисти иврит.
    Кенеди= Кен + неди, или у преводу “маљчик тврд као камен”! (на руском: Кеннеди)

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here