Пронађен документ америчке обавештајне службе о томе како је заробљен Дража

Поделите:

“Нова 24 ТВ“ из Љубљане пронашла је и објавила цели извештај америчке обавештајне службе о заробљавању генерала Драже Михаиловића, 13. марта 1946. године на територији општине Рудо у Босни. Овај извештај је до сада био познат у изводима из америчке и швајцарске штампе из 1946. године, али никада до сада није објављен у целости.

Према овом извору, генерал Михаиловић је био тешко болестан од пегавог тифуса. Лекари при Врховној команду покушавали су да пронађу лекове. Један од њих је заробљен и после свирепог мучења признао је где се налази Михаиловићев штаб. После тога, ово место почели су да надлећу авиони са савезничким ознакама и да избацују лекове и опрему. Официри из штаба су, после неколико дана, то јест 13. марта 1946, означили место за слетање два авиона. Из њих су изашли официри са савезничким ознакама, са којима су се четници споразумевали на енглеском и француском језику. Договорили су се да се тешко оболели Михаиловић пребаци у Италију, ради лечења. Са њим су одвежени и његови пратиоци. Међутим, чим су авиони одлетели, комунистичка авијација је бомбардовала ово место, а ускоро је уследио и копнени напад.

Извештај је послао мајор Милош Марковић, командант Пожешког корпуса, али из документа први пут сазнајемо да он није био на лицу места, већ да је податке добио од капетана Вука Калаитовића.

Овај документ, цитиран према америчкој и швајцарској штами, као и други извори који га потврђују, објављен је у књизи “Прави и лажни Калабић, са налазом судског вештака“.

Међутим, званична историографија у Србији ни данас не уважава ни један од ових извора, већ тврди да је генерала Михаиловића издао потпуковник Никола Калабић, што је верзија комунистичке тајне полиције из 1962. године.

Комплетна верзија, са новим сведоцима и теренским снимцима из општине Рудо, биће објављена у документарном филму “Генерал Дража Михаиловић“, у продукцији “Погледа“. Завршетак филма је у плану за месец мај.

Чланак на сајту словеначке телевизије можете видети овде.

Погледи

Поделите:

8 Коментари

  1. Зооорт, комунисти !!!
    Шта је било, Луне? Имаш неких проблема? Не лете више ни штуке ни авиони. Сад ће да лети перје.
    Нема више УДБЕ, ОЗНЕ, КНОЈА, СКОЈА и осталих крампона на комунистичком точку заглављеном у сопственом глибу бесомучних лажи и обмана. Шлајфујете, не мичете се напред, полако клизите у бездан.

  2. Posle kapitulacije Nemacke u prolece 1945.godine,saveznici su naredila opste polaganje oruzja na tritoriji koju oni kontrolisu,pod pretnjom da neposlusni nece imati zastitu nikakvih medjunarodnih konvencija i smatrace se odmetnicima i banditima…Jedan takav,bio je D.Mihajlovic,koji nije polozio oruzje i kao takav je bio i uhapsen…Sama ta okolnost je bila dovoljno za njegovo hapsenje,a da je bio ubijen tada,to nikoga ne bi ni interesovalo.

  3. Бесмислено је од душмана очекивати неко добро.Негде сам прочитао да то није смирење већ комплекс ниже вредности.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here