Ратна и мирнодопска страдања српског народа

Поделите:

Двотомна монографија „Насиље над Србима у XX веку (Узроци и последице)“, капитално дело проф. др Радослава Ђ. Гаћиновића, потомка припадника „Младе Босне“ Владимира Гаћиновића, написано на основу деценијског истраживачког рада, појавила се недавно у издању ИП „Евро Боок“.

Реч је о најцеловитијем је и најисцрпнијем прегледу свих ратних и мирнодопских страдања српског народа током, по Хобсбауму, „кратког (1914-1991)“ али и несумњиво најкрвавијег века европске историје. Ова широка панорама искушења кроз која је српски народ пролазио током XX века и кроз која делимично и даље пролази својеврсно је огледало епохе у каквом неки њени најутицајнији протагонисти и њихови потомци, а богме и понеки Срби, не воле да се огледају.

Проф. др Радослав Гаћиновић рођен је 1955. у месту Мека Груда, општина Билећа. Научни саветник је у „Институту за политичке студије“ у Београду. „Војну академију“ завршио је у Београду, магистрирао је на „Факултету политичких наука“ у Загребу, а докторску дисертацију одбранио је на „Правном факултету БУ“. Аутор је књига „Супротстављање диверзантским активностима“, „Тероризам и пропаганда“, „Kако против тероризма“ (два издања), „Савремени тероризам“, „Насиље у Југославији“, „Отимање Kосова и Метохије“, „Тероризам“, „Антитероризам“ (два издања), „Увод у студије безбедности“, „Политичко насиље и глобализација“, „Тероризам у политичкој и правној теорији“ (два издања), „Безбедоносна функција државе“, „Угрожавање капацитета безбедности државе“, „Млада Босна“, као и већег броја научних радова објављених у научним часописима у земљи и иностранству.

данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here