Резултати ових избора показују да све мање грађана има поверења у демократе

Поделите:

Београдски избори су завршени. Само четири листе ће имати мандате у скупштини Београда, а СНС је однео убедљиву победу. Листа “Александар Вучић – Зато што волимо Београд” освојила је 45,6 одсто гласасова на београдским изборима, односно 64 мандата у Скупштини Београда.

Листа “Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују” освојила је 18,9 одсто, односно 26 одборничких места, док ће листа “Александар Шапић – Градоначелник” са 9,3 одсто имати 11 одборника у градској Скупштини. Изборна листа “Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Драган Марковић Палма – Јединствена Србија (ЈС)” освојила је 6,2 одсто, што чини девет мандата.

Интересантно је што је велики број гласова отишао странкама које нису прошле цензус, отприлике око 180.000 гласова. Потпуни дебакла доживела је Демократска странка која је освојила само 2,1 одсто.

Након проглашења резултате, председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је коалиција “Да ослободимо Београд” остварила веома лош резултат на изборима и да ће се наредних дана на страначким органима разговарати и о личној, и о заједничкој одговорности.

А шта би било да су се сви који су некада били чланови ДС, договорили око заједничког изласка? Да ли би ДС опет доживео крах или тријумф?

Демократска странка је странка са најдужом традицијом у политичком животу Србије. Основана је 1919. године, и од тад до данас променила је много председника.

Већина кандидата који су на овим БГ изборима представљали своје партије, некада су били чланови Демократске странке.

Драган Ђилас, Драган Шутановац, Вук Јеремић, Борис Тадић, Чедомир Јовановић, Александар Шапић, Зоран Живковић… Сви они су некада били део ДС, а онда су исту напустили или су били избачени, и основали су своје странке и са посебним листама изашли на изборе.

Да су се на изборима за градоначелника “ухватли руку под руку”, заједно би имали више, него свака од партија појединачно.

Ово су проценти које су странке чији су чланови некада чинили ДС, оствариле појединачно:

ДС – 2,1%

ДСС – 1,1%

ЛДП – 0,3%

Шапић – 9,3%

Ђилас – 18,9%

Када саберемо проценте њихових гласова, добијамо цифру од 31.7 одсто. Дакле, да су се некадашње и садашње демократе ујединили, резултат би био много бољи.

Да подсетимо, док је била на власти у Београду, ДС је 20078. године освојила 354.462, 38.9%, односно 45 мандата.

Резултати ових избора показују да све мање грађана има поверења у демократе.

Своје одборнике у Скупштини града имаће четири странке, чак 20 је испод цензуса, од чега њих 14 није освојило ни један одсто гласова.

(Еспресо.рс)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here