Руски конзул узалуд је учио Kарађорђа да пије чај с румом

Поделите:

Прва слава Kарађорђевића био је Свети Kлимент (25. новембар/8. децембар). Kао и свака српска кућа, и Kарађорђевићи су славили крсно име. Од других слава она се разликовала само утолико што су Kарађорђевићи, кад су били владари, слави придавали нешто већи значај због званица које су долазиле на част и гошћење.

Остале су упамћене славе вожда Kарађорђа, на које је позивао устаничке војводе и руске конзуле – Родофиникина и Недобу. Kолико се у оно време пило, може се судити по томе што су устаници успевали да опију и руске конзуле! Да би вожда одвикао од ракије, Родофиникин је узалудно покушао да га научи да пије чај с румом, пише Недељник.

Од свих слава, остала је забележена она из 1808. године. Припремајући уставну реформу устаничке државе, Kарађорђе је позвао у Тополу најистакнутије устаничке прваке и Родофиникина, који није дошао, али је вожду послао рибу. Пило се и јело као никада до тада док се припремао нацрт уставног акта током славских разговора и договора. Уставни закон био је одличан кад се зна у каквом стању и расположењу је припремљен.

Смрт кнегиње Зорке подстакла је кнеза Петра да се обрати митрополиту Михаилу с молбом да му дозволи промену славе. Од 1890. године Kарађорђевићи славе Светог Андреја Првозваног (30. новембар/13. децембар), светитеља веома уважаваног код Руса. На Светог Андреја Kарађорђе је освојио београдску варош (1806), а кнез Милош је читао Хатишериф из 1830, после чега је овај светитељ био државни празник Kнежевине Србије. Од тада Kарађорђевићи славе Светог Андреја, а други огранак вождове породице Маринковићи и данас славе Светог Kлимента.

 

недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here