Sa 14 godina u borbu za slobodu – Vojin T. Radaković i David Bursać, dva mlada junaka iz Like

Podelite:

Kada je, nakon stvaranja Nezavisne države Hrvatske aprila 1941, došlo do pokolja srpskog stanovništva Like, počele su da se organizuju i grupe otpora, koje su krajem jula započele ustanak na području Srba u Lici i obližnjeg Drvara u Bosni.

Među ljudima koji su učestvovali u ustanku od prvog dana bio je i Đoko P. Marić (1915-2010) iz sela Tiškovac, opština Srb, srez Donji Lapac. Đoko P. Marić je ostavio dragoceno svedočanstvo o Vojinu T. Radakoviću i Davidu Bursaću, dvojici mladih borca, koji su u borbu za slobodu krenuli sa 14 godina. Obojica su bili puškomitraljesci u jedinicama koje je vodio Đoko P. Marić.

David Bursać je ubijen od Nemaca a Vojina T. Radakovića su komunisti zarobili 1945. i osudili na smrt vešanjem. Međutim, uspeo je da pobegne iz zatvora i domogne se ličkih planina. Zadnji put viđen je na Velebitu 1952. godine. Kada je Đoko P. Marić 1966. g. objavio u Milvokiju (SAD) »Spomenicu u slavu 25-godišnjice Trećeg srpskog ustanka na Ravnoj gori«, doneo je u Spomenici i ovu fotografiju dvojice 14-godišnjih junaka, mitraljezaca iz Like.

Vojin T. Radaković (levo) i David Bursać sa svojim puškomitraljezimaVojin T. Radaković (levo) i David Bursać sa svojim puškomitraljezima

Tom prilikom, zapisao je za Vojina Radakovića (str. 113 Spomenice): »Pobegao iz zatvora u srpske planine gde se i danas nalazi«. Ovu konstataciju treba primiti sa rezervom jer se ne zna za naoružane srpske odmetnike protiv Titovog režima u Lici posle 1963. g.

Datum i mesto smrti Vojina T. Radakovića nisu poznati; jedinu nadu da o tome nešto više saznamo moglo bi da pruži otvaranje još uvek nedostupnih arhiva UDB-e – ukoliko taj deo arhivske građe nije uništen.

Nikola Milovančev

Jadovno

Podelite:

1 komentar

  1. Sada ce postene komunjare da progovore. Samo sto takvih nema medju komunjarama, ili su stvarno retki. Poslednji je bio Sima Dubajic, koji je na kolenima isao od jedne do druge pravoslavne crkve i molio Boga da mu oprosti grehe.
    Sto se tice arhiva Ozne, Udbe i Bie nemoj da se nadate. Ne potcenjujte sinove i unuke Francetica, Broza, Stambolica, Markovica… A i deda Micun je jos tu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here