Са 16 година одведена је у Аушвиц. Ишчекујући језиву СМРТ, заплесала је балет. Тада се Менгеле предомислио

Поделите:

Едит Егер је завршила у злогласном нацистичком логору Аушвицу кад је имала само 16 година. Пре одласка у логор смрти дане је проводила плешући балет и то по неколико сати дневно, не знајући да ће јој управо то спасити живот од сигурне смрти.

Едит је заједно са својим родитељима одведена једног дана у концентрациони логор, где је сваки одлазак под туш могао да буде крај њхових живота.

Не тако дуго по доласку у Аушвиц, Едит се нашла очи у очи са озлоглашеним доктором Менгелеом, који је био једна од најокрутнијих Хитлерових људи. Био је познат као “Анђео смрти” јер је уживао у експериментисању на људима и убијању, пише Индеx
– Садиста Менгеле бирао је ко ће од Јевреја у Аушвицу да умре у гасној комори, а ко ће скончати на његовом столу за операције. Знао је да зашије неколико деце једно за друго или их намерно зарази неком болешћу у неком од својих бизарних експеримената. Једне ноћи убио је 14 близанаца – сведочи Едит Егер, која је о свом мучном искуству написала књигу.

Она је успела да преживи страхоте захваљујући балету. Наиме, Менгеле је, изгледа, обожавао балет и врло брзо је приметио њен таленат. Плесала је за њега кад год би он то наредио и тако је избегла сигурну смрт.

Случај Едите, срећом, није усамљен. Нацистичка мучења и Менгелеове монструозне експерименте успела је да преживи и

Ева Мозес Kор.

Мађарска Јеврејка је имала само 10 година када је одведена у концентрациони логор у Аушвицу 1944. Заједно са породицом је из Румуније одведена у Пољску и том приликом су провели 70 сати без воде и хране.

Они су убрзо раздвојени и њен отац и две старије сестре су убијени. Нешто касније, нацисти су је одвојили и од мајке коју више никада није видела. Остале су у Аушвицу саме она и њена идентична сестра Миријам.

Близнакиње су преживеле право мучење у Аушвицу. Оне су биле један од око 1.500 близаначких парова на којима је експерименте вршио познати нацистички мучитељ Јозеф Менгеле.

– Било ми је тешко да се носим са чињеницом да сам нико и ништа, Само маса ћелија за проучавање – рекла је она.

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here