Саша Недељковић: АКЦИЈА САВЕЗА СОКОЛА ЗА ПОМОЋ БИТОЉУ 1940.

Поделите:

 

Италијанска авијација бомбардовала је Битољ 5. новембра 1940. Савез Сокола позвао је соколска друштва да прикупљају помоћ за страдале у Битољу. Соколска жупа Београд послала је новчану помоћ а уједно и ангажовала све своје јединице да прикупљају прилоге за пострадале у Битољу. (1)  Соколске жупе и јединице међу првима су покренуле јавну акцију за прикупљање помоћи за Битољу, како у Загребу, Београду, Љубљани, Сплиту, Сарајеву, тако и у најмањим варошима и селима.  Соколска жупа Загреб упутила је председнику општине у Битољу телеграм у коме се истицало да “страдање Битоља бити још јачи потстрек да збијемо све народне редове у служби Краља и отаџбине”. Сличан телеграм упутила је соколском друштву Битољ. (2) Соколско друштво Подгорица  одржало 9 новембра 1940. седницу на којој су комемориране битољске жртве. Истакнут је дубок бол над удесом града мученика и послан телеграм соколском друштву Битољ са изразима саучешћа, а пострадалима је послано 500 динара. У писму упученом Савезу Сокола, соколи Подгорице желели су да и остале соколске јединице пођу тим путем, а да Савез буде тумач националног осећаја соколства за мир и слободу отаџбине. (3) Трагедија Битоља наишла је на врло жив одјек и у Борову. На апел да се жртвама упути помоћ одазвало се и Борово. Скупљено је 27.740 динара. Новац је достављен настрадалим Битољцима. Од те суме творница  „Бата” дала је 5.000 динара, а остало дали су сарадници боровске индустрије. (4)

У листу Савеза Сокола „Соколском Гласнику” писали су у чланку из Битоља „Соколски дом у Битољу за време напада из ваздуха” да је целокупно становништво Битоља захвално свим племенитим родољубима који су указали помоћ пострадалима од бомбардовања, а да се битољски соколи поносе, што је Савез Сокола први покренуо иницијативу за помоћ  и што је соколство у толикој мери показало љубав за пострадалу браћу. Приликом бомбардовања оштећен је соколски дом, који је био недавно свечано отворен и који је био понос вароши. Неколико тешких бомби пало је у десном крилу дворишта дома. Бомбе су направиле дубоке јаме, а од њих су срадали и зидови дома, као и прозори. Комади челика избушили су дом на неколико места. Направљене су рупе на зиду, оштечени су прозори и споредна врата, а стакла су сва полупана, како спољна тако и унутрашња. На неколико места пао је плафон, а направљено је неколико отвора на крову. Дом је било потребно поправити јер је био у таквом стању, да за време зиме, било немогуће да се ради у њему. Штета је процењена на 15.000 динара. По писцу чланка расположење међу соколима било је одлично, а јавност је била пуна поуздања у одбрамбену снагу. Рад у соколском друштву Битољ требао је бити настављен после поправке дома. (5) Соколи у Скопљу желели су да помогну пострадалима у Битољу. Соколско друштво Скопље-Матица одржало је 25 новембра 1940. редовну седницу под председништвом старешине срх. Ст. Газикаловића. Седници је присуствовао и начелник жупе Скопље инг. Војислав Пајић. Одлучили су да 7 децембра 1940. у својим просторијама друштво одржи братско вече са игранком, посвећено Битољцима. (6)

Приликом прославе Првог децембра, дана уједињења, соколи у Битољу су пошли на гробове српских и савезничких војника одавши јунацима почаст. Нису биле заборављене ни жртве бомбардовања.  После благодарења у црквама, одржана је свечана седница. На седници су држани патриотски говори, читана Посланица Савеза Сокола и приређен пригодан програм. У чланку у „Соколском Гласнику” истицало се да је мноштво присутних манифестовало за соколске и народне идеале. (7)

Савез Сокола позвао је соколска друштва да прикупљају помоћ за страдале у Битољу. Соколска жупа Београд послала је новчану помоћ а уједно и ангажовала све своје јединице да прикупљају прилоге за пострадале у Битољу. Помоћ је пружило и Борово. Део новца дала је творница  „Бата”.  У листу Савеза Сокола „Соколском Гласнику” писали су у чланку из Битоља „Соколски дом у Битољу за време напада из ваздуха” да је целокупно становништво Битоља било захвално свим племенитим родољубима који су указали помоћ пострадалима од бомбардовања, а да су се битољски соколи поносили, што је Савез Сокола први покренуо иницијативу за помоћ.

 

Саша Недељковић за Видовдан

 

 

Напомене :

 

  1. „Соколски живот”, „Око Соколово”, Београд, 1940, бр. 9 и 10;
  2. „Соколство за пострадале у Битољу”, Соколски Гласник”, Београд, 15 новембар 1940, бр. 46, стр. 2;
  3. „Кратке вести из нашег Соколства”, „Соколски гласник“, Београд, 15 новембар 1940, бр. 46, стр. 4;
  4. „27.740 динара приложило је Борово за пострадале у Битољу”, „Борово”, Борово, 22 новембра 1940, бр. 84, стр. 1;
  5. Соколски дом у Битољу за време напада из ваздуха”,Соколски Гласник”, Београд, 22 новембар 1940,  бр. 47, стр. 4;
  6. Соколство Скопља за пострадале у Битољу”,Соколски Гласник”, Београд, 29 новембар 1940, бр. 48, стр. 11;
  7. У Скопљу и Јужној Србији”,Соколски Гласник”, Београд, 6 децембар 1940, бр. 49, стр. 4;

 

 

 

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here